Financieringen

Welke soort lening past het beste bij u?

Wilt u graag iets kopen, maar heeft u op dit moment onvoldoende eigen middelen, bijvoorbeeld spaargeld, om over te gaan tot aanschaf? Dan kunt u uw wens toch vervullen door het afsluiten van een lening. Er zijn verschillende soorten leningen. Welke soort lening het beste bij u past, hangt af van wat u met het geld gaat doen en van uw persoonlijke situatie. Wij adviseren u hierover graag.

Persoonlijke lening

Als u eenmalig een bepaald bedrag nodig heeft kunt u hiervoor een persoonlijke lening afsluiten. De belangrijkste kenmerken van een persoonlijke lening zijn:

  • een vooraf afgesproken vaste maandlast
  • aantrekkelijke vaste rente
  • vaste looptijd lening
  • een boete voor vervroegd aflossen (wordt soms berekend door banken)
  • extra geld opnemen is niet mogelijk

Vaste maandlasten

Bij een persoonlijke lening heeft u zekerheid over de hoogte van uw maandlast. U betaalt iedere maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Tijdens de hele looptijd van uw persoonlijke lening blijft de hoogte van uw maandlast gelijk.

Aantrekkelijke vaste rente

De rente van een persoonlijke lening staat vast. Dit betekent dat het rentetarief tijdens de looptijd van de lening niet verandert.

Vaste looptijd

Bij een persoonlijke lening stelt u samen met de verstrekker de looptijd van de lening vast.

Let op: sluit u een persoonlijke lening af voor de financiering van een product?
Houdt u dan rekening met de (economische) levensduur van dit product.
Met andere woorden: sluit geen lening voor 3 jaar af voor een product
waarvan bijna zeker is dat het eerder afgeschreven is.
 

Boete

Er zijn banken die boete berekenen indien u de persoonlijke lening vervroegd (gedeeltelijk) aflost. Dit geldt niet bij alle banken. We kunnen u hierover informeren.

Extra opnemen niet mogelijk

Bij een persoonlijke lening kunt u de termijnen die u heeft afgelost niet opnieuw opnemen. Bij een extra opname is het dus nodig om een nieuwe lening af te sluiten.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een lening die u kunt aangaan als u voor langere tijd geld wilt lenen. De belangrijkste kenmerken van een doorlopend krediet zijn:

  • variabele rente;
  • geen vaste looptijd van uw lening;
  • vrije geldopname binnen kredietlimiet;
  • zonder kosten geheel of gedeeltelijk aflossen.

Variabele rente

De maandlast van een doorlopend krediet is elke maand hetzelfde bedrag. De rente van een doorlopend krediet is variabel. Dit betekent dat de rente tijdens de looptijd kan stijgen of dalen. Stijgt de rente, dan wordt de looptijd langer.

Geen vaste looptijd van uw lening

Met een doorlopend krediet staat de looptijd van uw lening niet vooraf vast. Dit komt onder andere door de variabele rente en de mogelijkheid om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Hierdoor kan de looptijd langer worden. U kunt de looptijd van uw lening verkorten door tussentijds extra af te lossen.

Let op: u moet de lening uiteindelijk wel helemaal terugbetalen.

 

Vrije geldopname binnen kredietlimiet

U mag binnen het afgesproken kredietlimiet vrij geld opnemen. Dit mag zo vaak u wilt en wanneer u wilt.

Let op: het is makkelijk om een doorlopend krediet voor elke aankoop te gebruiken, maar u moet de lening uiteindelijk wel helemaal terugbetalen.

 

Zonder kosten geheel of gedeeltelijk aflossen

Wilt u tussentijds extra aflossen? Dat is mogelijk. U betaalt hiervoor geen kosten. Door tussentijds extra af te lossen betaalt u uw lening eerder terug.

Neem vrijblijvend contact op, wij staan u graag te woord!