Dat de hypotheekrente op een van de laagste niveaus ooit staat, is allang geen nieuws meer. Voor veel huizenbezitters opent dat deuren, bijvoorbeeld door uw hypotheek over te sluiten. Is oversluiten ook voor u interessant? We zetten de plussen en minnen op een rij.

Uw huidige hypotheek oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente scheelt u aanmerkelijk in uw portemonnee. Uw maandelijkse lasten gaan in ieder geval met een flink bedrag omlaag.

Kosteloos

Aan het einde van de rentevastperiode mag u zonder boete oversluiten naar een andere hypotheek, ook bij een andere aanbieder. U doet er verstandig aan om altijd uw licht op te steken bij een andere geldverstrekker of ons om advies te vragen.  

Sluit u tijdens uw huidige looptijd over, dan moet u rekening houden met een boeterente en oversluitkosten. Houd er ook rekening mee dat u minder hypotheekrente betaalt, waardoor uw hypotheekrenteaftrek ook lager uitvalt. U krijgt dus minder belasting terug.

Gezinssituatie

Behalve lagere maandlasten, is het ook een mooie gelegenheid om uw hypotheek en uw persoonlijke situatie eens opnieuw te bekijken. Misschien is er inmiddels een hypotheekvorm die naadloos bij uw huidige gezinssituatie aansluit.

Wanneer is oversluiten interessant?

Dat hangt van uw persoonlijke situatie af. Er zijn veel mogelijkheden, maar: een maatkostuum zit nu eenmaal lekkerder dan een confectiepak.

Mogelijkheid 1: Einde rentevastperiode

Aan het einde van uw rentevastperiode krijgt u van uw huidige hypotheekvestrekker een nieuw aanbod. U hoeft hier niet mee akkoord te gaan. Vergelijk het aanbod eens met andere geldverstrekkers!

Mogelijkheid 2: Verbouwingsplannen en financiering

Heeft u verbouwingsplannen? Een nieuwe keuken of badkamer? Bij het oversluiten heeft u de mogelijkheid om uw hypotheek te verhogen en om daarmee uw verbouwing te financieren.

Mogelijkheid 3: Wisselen hypotheekvorm

Aflossingsvrij? Annuïteiten? Spaarhypotheek? Of lost u liever extra af? Dat kan! Binnen de wettelijke kaders heeft u nieuwe mogelijkheden.

Mogelijkheid 4: Overwaarde op uw huis

Wellicht is uw huis flink in waarde gestegen. Dan daalt u in uw ‘risicoklasse’. Bij veel geldverstrekkers daalt dan ook de hypotheekrente!

Mogelijkheid 5: Rentezekerheid

Door de lage hypotheekrente is het ook interessant om een langere rentevastperiode af te sluiten. Lagere maandlasten en meer zekerheid!

Mogelijkheid 6: Persoonlijke situatie

Is uw persoonlijke situatie veranderd? Kinderen? Getrouwd? Of een overlijden? Pas uw hypotheek hierop aan!

Mogelijkheid 7: Extra aflossen

De rente op spaarrekeningen is bijna nihil. Veel mensen lossen daarom extra af op hun hypotheek. Uw schuld daalt, dus ook uw maandlasten. Stop niet al uw spaargeld in uw huis, want ook uw koelkast, auto of wasmachine kan het begeven.

Overstappen naar een andere geldverstrekker brengt soms extra kosten met zich mee. Deze kosten zijn voor een deel aftrekbaar, maar kunnen ook fiscale gevolgen hebben. Wilt u een persoonlijk advies, neem dan contact met ons op.