Een glas wijn over de vloerbedekking van vrienden of een tablet van de buurman die op de grond stuitert. U bent vast niet de eerste die per ongeluk schade veroorzaakt aan andermans spullen. Maar wat als iemand door uw schuld gewond raakt? Wie draait er dan op voor de kosten?

De meeste schadegevallen gebeuren zonder opzet. Het is vooral vervelend voor degene van wie de auto is beschadigd door uw fietsende zoon. Of voor de buurman waar een voetbal een ster in de ruit heeft veroorzaakt.

Schadeclaim

Maar het kan ook gebeuren dat iemand gewond raakt door uw schuld. In veel gevallen bent u dan aansprakelijk voor de letselschade en kunt u wellicht een fikse schadeclaim verwachten. Veel mensen hebben al een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). Maar er is ook een flinke groep die het nog zonder AVP doet.

Welke schade vergoedt deze verzekering en wie is er allemaal verzekerd? Met de AVP bent u verzekerd als iemand u aansprakelijk stelt voor de schade en u ook wettelijk hiervoor aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld: uw zoon schiet per ongeluk een bal door de ruit bij de buren, maar ook wanneer iemand anders door uw toedoen per ongeluk gewond raakt.

Huisgenoten en huisdieren

Wie er allemaal verzekerd zijn is afhankelijk van de samenstelling van uw gezin. Daarvoor zijn er verschillende opties: alleenstaand met of zonder kinderen en samenwonend/gehuwd met of zonder kinderen. In veel gevallen is de schade aan een ander door uw huisdier zelfs meeverzekerd.

De AVP dekt overigens geen aansprakelijkheidsrisico waarbij motorvoertuigen (onder meer auto, scooter, motor) zijn betrokken. Daar is de zogenoemde WAM-verzekering voor (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen).

To do’s bij aansprakelijkheid:
  • Meld schade direct bij ons;
  • Erken geen schuld;
  • Doe geen uitspraken over een vergoeding;
  • Beschrijf uitgebreid de schade en het ontstaan ervan;
  • Verzamel bewijs: bonnetjes, foto’s of getuigenverklaringen.
Schade tijdens vakantie

Ook schadegevallen tijdens vakanties komen regelmatig voor. Met een AVP bent u ook tijdens uw vakantie verzekerd, zeker als de schade per ongeluk ontstaat. In het buitenland zijn ook uw gezinsleden verzekerd. De aansprakelijkheidsverzekering is overigens geen vervanger voor een reisverzekering.

Schade door een ander zelf claimen op eigen verzekering

In de meeste gevallen is het slim om de schade veroorzaakt door een ander te claimen bij uw eigen inboedelverzekering. Deze verzekert namelijk tegen nieuwwaarde. Dat wil zeggen dat u het bedrag vergoed krijgt dat nodig is om een nieuw exemplaar van het beschadigde goed te kopen. Bij aansprakelijkheidsverzekeringen wordt meestal met dagwaarde gerekend. Doet u dus een beroep op de aansprakelijkheidsverzekering van de ander, dan zal de uitkering in veel gevallen lager zijn.

Daarnaast verloopt de beoordeling en de schadeafwikkeling meestal sneller bij de eigen verzekeraar dan wanneer deze via de verzekeraar van een ander loopt. En u bent dan niet afhankelijk van de verzekeraar van een ander.

Meer weten of afsluiten?

Wilt u meer weten over een aansprakelijkheidsverzekering of een verzekering afsluiten, neem dan contact met ons op.