Is (extra) aflossen op uw hypotheek interessant? Uw maandlasten dalen immers bij elke aflossing. Maar is een extra aflossing wel zo aantrekkelijk als het lijkt? Niet altijd! We zetten een aantal belangrijke overwegingen voor u op een rij.

Veel huizenbezitters lossen extra af op hun hypotheekschuld om hun maandlasten omlaag te brengen. Uw schuld daalt en daardoor betaalt u minder rente en aflossing, dus gaan uw maandlasten omlaag.

Minder hypotheekrente

Maar er is nóg een voordeel. Veel banken berekenen een renteopslag bij hypotheken. De hoogte van de opslag heeft te maken met de risicoklasse waarin uw hypotheek valt. Lost u extra af dan daalt ook het risico van uw hypotheek.

Daalt de verhouding van uw hypotheek en uw woningwaarde bijvoorbeeld onder de negentig procent dan heeft dat positieve gevolgen voor uw renteopslag. U komt in een lagere risicoklasse en mogelijk gaat u zelfs minder hypotheekrente betalen. En dat merkt u meteen in uw portemonnee.

Houdt u wel in de gaten dat per hypotheekverstrekker de voorwaarden en risicoklassen kunnen verschillen. Hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hebben doorgaans niet te maken met renteopslag.

Overwaarde

Door extra af te lossen en de almaar stijgende huizenprijzen bouwt u een mooie overwaarde op uw huis op. Koopt u echter een nieuw huis dan moet u rekening houden met de bijleenregeling. Uw overwaarde moet u gebruiken voor de aankoop of de verbetering van uw nieuwe huis.

Zorg voor een buffer

Lagere maandlasten door extra aflossingen zijn natuurlijk altijd welkom. Maar wat als u onverhoopt grote schade rijdt aan uw auto? Of uw dak gaat lekken? Daardoor krijgt u te maken met extra kosten. Zorg voor een buffer om financiële tegenvallers op te kunnen vangen.

Minder hypotheekrenteaftrek

Een lagere hypotheekrente als gevolg van uw extra aflossingen of oversluiten houdt ook in dat u een lagere aftrekpost heeft voor uw belastbaar inkomen in box 1. Mogelijk moet u meer belasting gaan betalen. Houdt u er rekening mee dat extra aflossingen ook van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw toeslagen en uw voorlopig teruggave.

Bankspaarhypotheek

Een (bank)spaarhypotheek is minder interessant om extra af te lossen. U kunt bij deze hypotheekvorm wel extra storten in de polis of op een bankrekening.

Op maat

Is extra aflossen ook voor u aantrekkelijk? Dat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Neem voor een advies op maat contact met ons op.