Een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek. Voor veel huizenbezitters is het nog een erfenis van de voorbije jaren. Uw hypotheek loopt gewoon door, maar moet ooit afgelost worden. Bijvoorbeeld bij de verkoop van uw huis. Of zijn er andere mogelijkheden en oplossingen?

Heeft u een (deels) aflossingsvrije hypotheek, dan is de looptijd meestal dertig jaar. Uw hypotheekschuld blijft gedurende de looptijd gelijk en u betaalt alleen rente. Nadeel: u bouwt geen vermogen op en uw hypotheekschuld blijft gelijk, tenzij u tussentijds aflost.

Aflossen

De aflossing van deze hypotheekvorm vindt in één keer plaats aan het einde van de looptijd of als u uw huis verkoopt.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijzen regelmatig op de risico’s, bijvoorbeeld een toekomstige forse stijging van de woonlasten door verlies van de renteaftrek. Aan de andere kant heeft menig huizenbezitter een levensverzekering of spaarvorm om de deze hypotheekleningen (deels) te kunnen aflossen.

Einde looptijd

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van uw aflossingsvrije hypotheek? Uw bank kan u op dat moment verplichten om uw aflossingsvrije hypotheek of deel ervan af te lossen.

Hoge hypotheeklasten

Vanaf 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek van voor 2001 hebben ook nog recht op 30 jaar renteaftrek. Ze hoeven de jaren voor 2001 niet mee te tellen. De hypotheekrenteaftrek vervalt voor veel huizenbezitters dus in 2031. Heeft u bijvoorbeeld een laag pensioen, dan kunnen de maandlasten weleens zwaar gaan drukken op uw inkomen.

Andere hypotheekvorm

Veel huizenbezitters lossen dan ook extra af op hun hypotheekschuld. Hun spaargeld levert bij de bank immers niet veel rendement op. Bij veel geldverstrekkers kunt u boetevrij aflossen (meestal een bepaald percentage van de hypotheekschuld). Daarnaast zijn er mogelijkheden om uw aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een andere hypotheekvorm. Met een lineaire of annuïtaire hypotheek bijvoorbeeld betaalt u rente én lost u af.

Waarde stijging

De huizenmarkt zit weer in de lift waardoor de huizen in waarde zijn gestegen. De overwaarde van veel huizen is dan ook flink toegenomen. Voor banken is dat vaak wel een reden om uw aflossingsvrije hypotheek te verlengen. Heeft u geen overwaarde of is uw hypotheek hoger dan de waarde van de woning, dan is het zeker raadzaam om ons om advies te vragen.

Maatwerk

Een goed hypotheekadvies is maatwerk. Wilt u overstappen naar een andere hypotheekvorm? Extra aflossen? Of gewoon uw financiële situatie eens tegen het licht houden? Neem dan contact met ons op.