Kijk maar om u heen. Huizen die te koop staan zijn in een mum van de tijd verkocht. Een deel van de huizenmarkt is volop in beweging. Dat is te merken aan de almaar stijgende gemiddelde huizenprijzen. Uw WOZ-waarde is ongetwijfeld ook gestegen. De gemeente taxeert aan de hand van een ijkwoning de waarde van uw woning.

Gemeentelijke belastingen

Stijgt de WOZ-waarde van uw woning, dan gaan ook de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen omhoog. U moet dan denken aan het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde van uw woning, des te meer belasting u gaat betalen. Bij een hoge WOZ-waarde merkt u dat gelijk in uw portemonnee. 

Bezwaar maken

Voor veel mensen is een hoge WOZ-waarde en de extra belastingen reden om bezwaar te maken. Wilt u bezwaar maken dan moet dat binnen zes weken nadat u de WOZ-beschikking heeft ontvangen. Bezwaar maken kan ook als u de WOZ-waarde te laag vindt, bijvoorbeeld als u uw woning wilt verkopen. Een hogere WOZ-waarde is beter voor de verkoop. 

Ook huurders kunnen bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. De waarde van uw huurwoning is een van de facetten waarop de maximale huurprijs van uw woning wordt bepaald. Dat gaat in combinatie met een puntenstelsel. Uw verhuurder of huurcommissie kan u daar alles over vertellen.

Vierkante meters

Vanaf 2022 wordt bij de bepaling van de WOZ-waarde gekeken naar de oppervlakte in plaats van de inhoud van een woning. Het gaat onder meer om het aantal vierkante meters dat gebruikt kan worden om te wonen. Ook makelaars, taxateurs, woningcorporaties en bouwmaatschappijen werken volgens deze methode. 

Bezwaar maken is gratis

Wilt u de actuele WOZ-waarde van uw woning weten dan kunt u gratis terecht bij het WOZ-waardeloket. Ook kunt u bij de gemeente een taxatieverslag opvragen van de woning of bedrijfspand. Door het te vergelijken met de koopsominformatie van het Kadaster kunt u controleren of de WOZ-waarde klopt.

Bezwaar maken tegen een hoge WOZ-waarde is gratis. Bureaus die dit afhandelen brengen pas kosten in rekening als het bezwaar is toegekend. De kosten komen voor rekening van uw gemeente. Wilt u gratis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning? Er zijn verschillende bureaus die u daarbij kunnen helpen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op de site van bezwaarmaker.nl.