Demissionair staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft de percentages voor het fictieve (forfaitaire) rendement op uw spaargeld en beleggingen in box 3 bekendgemaakt. Die gelden voor de jaren 2018 en 2019. Wat zijn deze percentages?

Sinds 1 januari 2017 is de zogeheten vermogensrendementsheffing herzien. Dit is gebeurd omdat de werkelijke rendementen voor sparen en beleggen in box 3 niet overeenkwamen met de fictieve rendementen. Over dit rendement (4 procent) moest inkomstenbelasting worden betaald, terwijl het werkelijke rendement een stuk lager was.

Vastgesteld rendement

Sinds 1 januari is een fictieve heffing op de gemiddelde verdeling van het box 3-vermogen over spaargeld en beleggingen het uitgangspunt. Dit gaat wel in combinatie met een in het verleden in de markt gerealiseerd rendement. U wordt dus niet belast op basis van het werkelijk rendement, maar op basis van een vastgesteld fictief rendement.

Belastingjaar

Wiebes stelde de rendementen voor 2018 vast op 1,3 procent voor sparen (in 2017: 1,63 procent) en voor beleggen op 5,38 procent (in 2017: 5,39 procent). De staatssecretaris gaf ook alvast een prognose voor 2019: sparen 0,89 procent en beleggen 5,33 procent.

Het is de bedoeling dat de staatssecretaris van Financiën voortaan in het voorjaar de Tweede Kamer op de hoogte stelt van de percentages voor het volgende belastingjaar.

Voor meer informatie over de werking van Box 3 klik hier.