Een aflossingsvrije hypotheek is de laatste tijd niet meer zo populair. In het verleden hebben relatief veel huizenbezitters wel gekozen voor deze hypotheekvorm. En het is – onder bepaalde voorwaarden – nog steeds mogelijk. Omdat u bij een aflossingsvrije hypotheek alleen rente en geen aflossing betaalt, zijn de woonlasten relatief laag. Maar u bouwt geen vermogen op. Uw hypotheekschuld blijft gelijk.

In één keer aflossen

Normaal gesproken lost u de aflossingsvrije hypotheek af aan het einde van de looptijd (vaak 30 jaar) of bij verkoop van de woning. Het is mogelijk dat de hypotheekverstrekker u aan het einde van de looptijd verplicht om de aflossingsvrije hypotheek (deels) af te lossen. Maar er zijn ook andere opties om tussentijds aanpassingen te doen met betrekking tot uw hypotheek en zo vermogen op te bouwen.

Hypotheekrenteaftrek

Sinds 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Mensen die voor 2001 een hypotheek hebben afgesloten, hebben vanaf het moment dat de regel inging nog recht op dertig jaar aftrek. Hun hypotheekrenteaftrek vervalt dus in 2031. Hierdoor krijgen veel mensen vanaf dat moment te maken met hogere woonlasten.

Daarom waarschuwen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek. Wat voor u de beste optie is, is afhankelijk van uw financiële situatie en toekomstplannen. Het is belangrijk om altijd gedegen informatie te verzamelen en een persoonlijk advies in te winnen.

Extra aflossen

Om de hypotheek (deels) af te kunnen lossen, hebben veel mensen een levensverzekering of spaarvorm. Het is ook mogelijk om tussentijds extra af te lossen op uw hypotheek, bijvoorbeeld met spaargeld. Bij veel geldverstrekkers kunt u ieder jaar een bepaald percentage van de hypotheek boetevrij aflossen.

Andere vormen

U kunt uw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten in een andere hypotheekvorm, bijvoorbeeld een lineaire of annuïtaire hypotheek. Dan betaalt u rente én lost u tegelijkertijd af. Dit kan invloed hebben op uw maandlasten.

Overwaarde

In sommige gevallen is het mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek te verlengen nadat de looptijd is verstreken. Geldverstrekkers kunnen dit bijvoorbeeld overwegen wanneer u een hoge overwaarde op uw woning hebt. Hebt u geen overwaarde of is de hypotheek hoger dan de waarde van uw woning? Vraag ons dan om een gedegen advies.

Meer weten

Een hypotheek is altijd maatwerk. Het is belangrijk dat uw hypotheek goed aansluit bij uw financiële situatie en wensen. Overweegt u een andere hypotheekvorm of een extra aflossing? Of is er sprake van overwaarde en wilt u dat effectief inzetten? Neem dan contact met ons op.