Op een duurzame manier uw eigen energie opwekken. Op steeds meer huizen liggen zonnepanelen. Zo laat u een schonere wereld achter voor de volgende generatie. Maar wat als door een herfststorm uw panelen losraken van het dak? Of hagelstenen een flinke schade aan de panelen veroorzaken? Is dat voor eigen rekening? Hoe zit het met de verzekering?

Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat zonne- en windenergie een flinke bijdrage leveren aan een schoner milieu. In bijna elke straat ziet u huizen met zonnepanelen op het dak. De subsidie voor zonnepanelen is inmiddels afgeschaft, daar staat tegenover dat u de btw (21 procent) kunt terugvragen. U moet dan wel aan bepaalde regels voldoen.

Niets is zo veranderlijk als het weer. Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met grote verschillen in het weer: extreem hoge of lage temperaturen, sneeuw, ijs, hagel en onverwachte herfststormen. De kans op schade aan uw zonnepanelen ligt op de loer.

Vastgeschroefd of vastgeklikt

Er zijn twee manieren om de zonnepanelen te bevestigen op uw dak: vastgeschroefd of vastgeklikt. Daarnaast is de kwaliteit van de panelen en omvormers de laatste jaren aanmerkelijk verbeterd. Een provisorische installatie of een slechte afvoer van warmte kan immers leiden tot schade of zelfs brand.

Onderdeel onroerend goed?

Dekt uw verzekering in die gevallen dan de schade? Als huiseigenaar is de schade aan vastgeschroefde panelen meestal gedekt binnen uw opstalverzekering. Dat ligt anders bij vastgeklikte panelen. Niet elke verzekeraar dekt deze schade. Een aantal verzekeraars beoordeelt deze zonnepanelen dan niet als onderdeel van het onroerend goed.

Er zijn nog meer verschillen. Zo is diefstal van uw panelen niet altijd bij elke verzekeraar gedekt. Noodweer of niet? Ook die vraag wordt door verzekeraars verschillend beoordeeld. Neem bij twijfel over het wel of niet vergoeden van schades contact met ons op.

Onderverzekerd

Het plaatsen van zonnepanelen is ook van invloed op uw verzekering. Mogelijk moet het verzekerde bedrag worden aangepast met het oog op onderverzekering. Laat het ons weten en wij adviseren u daarbij.

Bent u huurder en heeft u zonnepanelen op uw huis liggen, dan kunt u deze panelen mogelijk ook verzekeren via uw inboedelverzekering. Een huurder heeft namelijk een belang bij deze vastgemaakte panelen. In sommige gevallen moet u een extra verzekering afsluiten.

Advies

Een goed advies over het verzekeren van uw zonnepanelen is belangrijk. Bel ons en wij helpen u graag.