Extra aflossen op de hypotheek zorgt over het algemeen voor meer rendement op uw spaargeld dan bij de bank. Als u extra aflost, betaalt u minder rente en aflossing en daardoor dalen uw maandlasten. In sommige gevallen komt de hypotheek door de extra aflossing in een lagere risicoklasse, dan gaat u ook minder renteopslag betalen.

Minder risico, lagere rente

Door de aflossing daalt het risico van uw hypotheek. Is de hoogte van uw hypotheek bijvoorbeeld minder dan negentig procent van de waarde van uw woning, dan gaat u mogelijk minder hypotheekrente betalen. Daardoor wordt de hypotheekschuld lager en betaalt u minder rente.

Wilt u kijken wat er voor u mogelijk is? Neem dan even contact met ons op. De voorwaarden en risicoklassen van deze renteopslag verschillen namelijk per geldverstrekker. Heeft u een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan geldt de renteopslag niet.

Andere woning

Wilt u een ander huis kopen en heeft u overwaarde op uw huidige woning, dan krijgt u te maken met de bijleenregeling. Dit betekent dat u de overwaarde moet gebruiken voor de aankoop of verbetering van de nieuwe woning. Daarnaast is het verstandig om altijd geld achter de hand te houden als buffer om financiële tegenvallers op te vangen.

Lagere hypotheekrenteaftrek

Extra aflossen op de hypotheek heeft verschillende voordelen die vaak leiden tot minder vaste lasten. Toch zijn er ook nadelen. De hypotheekrenteaftrek voor het belastbaar inkomen in box 1 is lager.  Hierdoor moet u mogelijk meer belasting betalen nadat u extra heeft afgelost op uw hypotheek.

Extra aflossen kan ook invloed hebben op de hoogte van eventuele toeslagen of de voorlopige belastingteruggave. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed te kijken wat de gevolgen zijn van extra aflossen op uw hypotheek.

Spaarhypotheek

Heeft u een (bank)spaarhypotheek? Dan is het minder interessant om extra af te lossen. Bij deze hypotheekvorm kunt u wel extra geld storten in de polis of op de bankrekening. Omdat het hier gaat om een uitzonderlijke situatie is het altijd goed om eerst advies in te winnen.

Overweegt u om extra af te lossen op de hypotheek? Maak dan een afspraak met ons om de mogelijkheden te bespreken.