De krokussen steken de kop weer op en temperaturen zijn aangenaam, kortom: het is lente. In deze periode wachten ook weer de typische voorjaarsklussen. We zetten een aantal klussen op een rij.

Toegegeven: het zijn niet altijd de leukste klussen die op u wachten. Maak van de nood een deugd en zet uw tanden in deze voorjaarsklussen, ook die in de tuin of op het balkon. Iemand moet het doen! Is de klus eenmaal achter de rug, dan kunt u er in uw luie tuinstoel extra van genieten.

Dit zijn onze suggesties:

Keuken

Maak de afzuigkap schoon en vervang het filter. U voorkomt daarmee brandgevaar en vergroot de capaciteit van uw afzuigkap. Reinig uw afwasmachine en de filters. Tip: gooi een handje soda in vaatwasser en draai leeg een programma op hoge temperatuur. Maak de vriezer ijsvrij en haal tegelijkertijd een doekje door de koelkast.

Natte ruimtes

Zorg dat uw wasdroger schoon en stofvrij is. Het vermindert de kans op brand. Maak de wasmachine schoon, maar vergeet de afvoer en de filter niet. Draai een was op negentig graden, dat houdt de wasmachine schoon en schimmelvrij. Controleer afvoeren en kranen in de badkamer. Verwijder het vuil uit de sifon en maak het afvoerputje schoon. Tip: er zijn handige schoonmaakmiddelen voor de badkamer te koop. Maak daar gebruik van.

CV-ketel

Geef uw ketel een onderhoudsbeurt (of vraag uw verwarmingsmonteur): vul de cv-ketel bij en ontlucht de leidingen. Controleer de leidingen ook op lekkages. Is uw ketel op leeftijd, oriënteer u alvast op een nieuwe ketel. De huidige ketels zijn bovendien nog energiezuiniger.

Dak

Controleer de dakpannen, zodat ze niet voor een lekkage kunnen zorgen. Vervang de kapotte pannen. Veeg het platte dak van uw schuur, garage of uitbouw schoon. Leeg uw dakgoten zodat de afvoeren niet verstopt kunnen raken, plaats eventueel bladvangers.

Buitenkant huis

Maak uw kozijnen schoon en controleer het houtwerk. Houd het schilderwerk goed in de gaten. En als u toch op de ladder staat: hoe is de staat van het metsel- en voegwerk? Loop het zonnescherm na en smeer de bewegende delen. Misschien kan het doek ook wel een sopje gebruiken. Reinig de luchtroosters van bijvoorbeeld de kruipruimte, het scheelt aan stank in uw woning.

Tuin

Check de bestrating en verwijder eventueel wortels van bamboe of bomen die de bestrating omhoogduwen. Maak uw terras in de tuin of op het balkon schoon.

Tip: Verwijder groene aanslag met schoonmaakazijn, verdund met water. Vul de voegen tussen de tegels eventueel aan met voegenzand, op die manier krijgt het onkruid geen kans meer.