Bent u op zoek naar een koophuis? De hypotheekrente is nog steeds onverminderd laag. Dat is interessant als u wilt kopen of de huidige hypotheek wilt oversluiten. Overigens is de verwachting dat de rente niet veel verder zal dalen. Wat zijn uw mogelijkheden?

Enkele jaren geleden zat de huizenmarkt nog in een stevige dip, maar daar is niet veel meer van te merken. Door de lage hypotheekrente en de almaar stijgende huizenprijzen trekt de huizenmarkt weer flink aan. Overweegt u een huis te kopen, dan is het verstandig om nu uw mogelijkheden te bekijken. Bovendien stijgen de huurprijzen ook nog steeds. Twijfelt u nog? Ook de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heeft de mogelijkheden verruimd. Dat geeft u wellicht extra kansen om een huis te kopen.

Lagere maandlasten

In de afgelopen periode hebben al veel huizenbezitters besloten om hun huidige hypotheek over te sluiten. Door de lagere rente vallen de maandlasten een stuk lager uit en dat merkt u gelijk in uw portemonnee. Twijfelt u of wilt u advies? We zetten graag de mogelijkheden samen met u op een rij.

Kopen versus huren

Waarom is kopen interessanter dan huren? Op de eerste plaats zijn de netto maandlasten vaak lager bij kopen dan bij huren. Omdat u tegenwoordig ook moet aflossen (annuïteitenhypotheek), is deze lagere maandlast zelfs inclusief de aflossing. In tegenstelling tot huren wordt het huis ook uw eigendom. De onderhoudskosten en de verplichte opstalverzekering zijn wel voor rekening van de huiseigenaar. Als huurder krijgt u daar niet mee te maken.

NHG en senioren

Ontvangt u al AOW of bereikt u over maximaal tien jaar de AOW-leeftijd dan kunt u te maken krijgen met aangescherpte financieringsmogelijkheden. Vanaf 17 juni 2018 kunt u een hypotheek met NHG sluiten waarbij gekeken wordt naar uw werkelijke lasten in plaats van de reguliere financieringsnormen. Voor de toetsing van uw werkelijke lasten moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. We helpen u daar graag bij.

Energiebesparing

Niet alle huizen zijn even goed geïsoleerd. Er zijn echter mogelijkheden om energiebesparende maatregelen aan een huis te financieren via uw hypotheek. Sommige hypotheekverstrekkers bieden aan om energiebesparende maatregelen te financieren. Dat mag tot 106 procent (i.p.v. 100 procent) van de woningwaarde.

Bij de inkomenstoets worden investeringen voor energiebesparing tot 9000 euro niet meegenomen. Met de besparing op de energierekening kunt u de kosten voor de extra lening betalen.

Goed advies

Een huis kopen doet u niet dagelijks. Het is verstandig om u vooraf goed te laten adviseren. Uw financiering moet bijvoorbeeld aansluiten bij uw persoonlijke omstandigheden en wensen. Wilt u een advies op maat? Neem dan contact met ons op.