Per jaar ontvangen ongeveer zo’n 550.000 werknemers een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. In het tweede kwartaal van dit jaar kwamen er bijna 70.000 werklozen bij. En dan moet het corona-effect nog volgen. Kunt u straks uw hypotheeklasten nog wel betalen als u arbeidsongeschikt of werkloos wordt? Welk risico loopt u? Wat kunt u er aan doen?

Het coronavirus heeft ons land de laatste maanden flink ontwricht. Er is angst voor besmetting, veel mensen worden ziek of overlijden zelfs. Het sociale leven is aan banden gelegd. Daarnaast dreigen we ook in een flinke economische crisis te komen. Het water staat menig bedrijf aan de lippen. Veel banen staan op de tocht of zijn al verdwenen. Hoe komen coronapatiënten uit deze crisis? Kunnen zij straks hun beroep nog uitoefenen?

Arbeidsongeschikt? En nu?

Mensen die in loondienst zijn kunnen de inkomensgevolgen vanwege ziekte wel overzien. De werkgever is namelijk verplicht om twee jaar lang (een groot deel van) het loon door te betalen. Maar hoe zien uw financiën er op lange termijn uit?

De impact van arbeidsongeschiktheid is groot. Heeft u in loondienst gewerkt, dan maakt u na twee jaar aanspraak op de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Hoe lang u een uitkering krijgt is afhankelijk van uw arbeidsverleden. Let op: uw inkomen in de WIA is een stuk lager dan bij ziekte.

WW-uitkering

Raakt u uw baan kwijt dan krijgt u in de meeste gevallen een uitkering. De periode is afhankelijk van uw arbeidsverleden. De hoogte van de WW-uitkering is lager dan uw inkomen. Bent u na twee jaar nog zonder baan, dan valt u in sommige situaties terug in de bijstand. Dat is geen vetpot. Uw maandlasten blijven gelijk of worden zelfs iets hoger doordat uw belastingteruggave lager wordt.

Uw huis verkopen?

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en bent u werkloos of arbeidsongeschikt geworden? In dat geval is er de Woonlastenfaciliteit van NHG. Dit is een extra borgstelling voor een aanvullende lening. Daarmee kunt u binnen maximaal twee jaar een deel van uw maandlasten betalen. U voorkomt daarmee een gedwongen verkoop van uw woning.

Uw huis verkopen? U moet er niet aan denken. Veel mensen hebben een zogeheten woonlastenverzekering. Die keert uit als u minder inkomen heeft bij werkloosheid of tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Hiermee kunt u (een deel van) uw maandelijkse hypotheeklasten betalen.

Risico

Wat gebeurt er met uw inkomen als u arbeidsongeschikt of werkloos wordt? Hoe zit het met uw inkomensdaling als u twee jaar ziek bent? Kunt u dan nog in uw huis blijven wonen?

Wilt u weten welke risico’s u loopt? Neem dan contact met ons op. We brengen met u de risico’s in beeld. Op die manier voorkomt u dat er op korte termijn het bord ‘Te koop’ in uw voortuin staat?