Rijdt u een elektrische auto van de zaak dan gaat er de komende jaren het een en ander voor u veranderen. De bijtelling voor elektrische auto’s van de zaak stijgt in 2019. Wat gaat er voor u veranderen?

Hoe is de bijtelling voor privégebruik van uw auto nu geregeld? Er zijn twee mogelijkheden: Alle auto’s die honderd procent elektrisch rijden (0 g/km CO2-uitstoot) vallen dit jaar nog in de bijtellingsregeling van vier procent. De eigenaren van een auto met een CO2-uitstoot van 1 gram of meer betalen 22 procent bijtelling.

Op uw naam

Het bijtellingspercentage staat voor vijf jaar vast. Dat gaat in op de eerste dag van de volgende maand nadat het kenteken voor het eerst op uw naam staat. Is dat voor of op 31 december 2018, dan kunt u nog vijf jaar gebruikmaken van het bijtellingspercentage van 2018.

Cataloguswaarde

Wat gaat er vanaf 1 januari veranderen? Valt uw elektrische auto onder de vier procent-regeling dan stijgt uw bijtelling. De stijging is wel afhankelijk van de cataloguswaarde van uw auto. Tot 50.000 euro van de cataloguswaarde betaalt u nog steeds vier procent.

Is de waarde van uw auto hoger dan 50.000 euro dan geldt voor de meerwaarde het percentage van 22 procent. Deze regeling geldt tot en met 2020. Voor de jaren daarna betaalt u als werknemer een bijtelling 22 procent voor uw (elektrische) auto van de zaak.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën informeert de Tweede Kamer over de regeling via de Autobrief II. Deze Autobrief bevat de beleidsvoornemens van het kabinet voor de autobelastingen in de periode 2017-2020. De evaluatie Autobrief II staat gepland voor september 2018. Wellicht dat daar nog wijzigingen uit voortvloeien.