Eén, vijf of tien jaar. Elke rentevastperiode van een hypotheek heeft haar einddatum. Uw geldverstrekker heeft inmiddels een nieuw aanbod gedaan. Tekenen of toch eerst maar eens verder kijken? De hypotheekmarkt is flink in beweging. Er zijn betere opties op de markt. Wilt uw weten welke?

Voor het einde van de rentevastperiode heeft uw huidige geldverstrekker al een nieuwe offerte gemaakt. Veel mensen accepteren dit aanbod zonder zich verder te oriënteren. Loopt uw rentevastperiode af, dan kunt u overigens zonder boete over naar een andere geldverstrekker.

Lage hypotheekrente

Met de lage hypotheekrente is het nog steeds interessant om te gaan shoppen bij andere aanbieders. Wellicht loopt u tegen een mooi aanbod aan waardoor uw maandlasten voor een langere periode een stuk lager liggen.

Zo gaat u te werk aan het einde van uw rentevastperiode
  • U krijgt een nieuw aanbod van uw huidige geldverstrekker. Het is vaak goed om ook eens verder te kijken? Oriënteer u dan wat er nog meer te koop is op de markt. Let op: bij twijfel niet inhalen en raadpleeg ons.
  • Bekijk of andere geldverstrekkers lagere rentepercentages aanbieden. Ga niet te snel in zee en vergelijk het aanbod met andere geldverstrekkers.
  • De meeste huizenbezitters gebruiken het einde van hun rentevastperiode om de maandlasten omlaag te brengen. Een lagere rente houdt automatisch ook lagere maandlasten in. Hierdoor komt er mogelijk een verbouwing aan uw huis in zicht. Of kunt u uw studerende kinderen financieel steunen zodat de studieschuld niet oploopt. Tip: vergelijk uw maandlasten met de verschillende looptijden van uw hypotheek.
  • Zet de voorwaarden van mogelijke nieuwe geldverstrekkers op een rij. Bijvoorbeeld hoeveel mag ik boetevrij aflossen? Dan staan u geen verrassingen te wachten.
  • Vergeleken met pakweg tien jaar geleden zijn er inmiddels nieuwe hypotheekvormen op de markt. Misschien zijn er mogelijkheden die beter aansluiten bij uw huidige levensfase of wensen voor de toekomst. Aan een overstap naar een andere hypotheekvorm zijn mogelijk kosten verbonden.
  • Misschien is het einde van de rentevastperiode het sein om met een deel van uw spaargeld extra af te lossen op uw hypotheek. Ook die mogelijkheden bespreken graag met u.
  • Overstappen als uw rentevaste periode nog niet is afgelopen? Dat kan, maar dan bent u in de meeste gevallen wel een boete verschuldigd aan de huidige verstrekker. Wij berekenen graag of het voor u voordelig is om over te sluiten naar een hypotheek met een lagere rente.


Uw persoonlijke situatie en wensen voor de toekomst. Daar draait het volgens ons om bij het einde van de rentevastperiode. Met ons advies hoeft u zich daarover geen zorgen te maken.