Mensen die nu een huis kopen kunnen rekenen op een goede deal met hun geldverstrekker. Met dank aan de lage rentestand. Maar hoe zit het met hypotheken die al wat langer lopen? Oversluiten? Of juist niet? Onze checklist helpt u een handje!

Allereerst zetten we de hypothekenfeiten voor u op een rij. Dat de hypotheekrente nog steeds op een laag niveau staat, is bekend. Wat houdt dat in? Door over te sluiten naar een hypotheek met een lagere rente, dalen uw maandelijkse lasten. Is uw rentevastperiode afgelopen, dan mag u kosteloos overstappen naar een andere hypotheek. U mag zelfs switchen naar een andere geldverstrekker.

Boeterente

Sluit u over tijdens uw huidige looptijd, dan bent u mogelijk boeterente en oversluitkosten verschuldigd. Let op: door de lagere rente heeft u minder hypotheekrenteaftrek.

Naast de lagere maandlasten is er bij oversluiten nóg een bijkomend voordeel: U kunt uw huidige hypotheek nog eens tegen het licht houden. Is deze nog passend? Of zijn er nieuwe interessante hypotheekvormen op de markt? Wij adviseren u graag.

Is oversluiten voor u interessant? Doe de checklist!

Wanneer is oversluiten voor u interessant? Het antwoord hangt grotendeels af van uw persoonlijke situatie. Er zijn meerdere mogelijkheden. Met onderstaande checklist loopt u de verschillende opties langs. Het is een kwestie van afvinken!

Optie 1: Rentevastperiode loopt af

Aan het einde van uw rentevastperiode krijgt u van uw huidige geldverstrekker een nieuw aanbod. Dit voorstel hoeft u niet te accepteren. Het is raadzaam om ook te informeren bij andere geldverstrekkers.

Optie 2: Verbouwing financieren

Plannen voor een uitbouw, nieuwe badkamer of keuken? Zoekt u een mogelijkheid om de verbouwing te financieren? Bij het oversluiten kunt u uw hypotheek verhogen. Op die manier financiert u de verbouwing.

Optie 3: Nieuwe hypotheekvorm?

Hypotheken zijn er in vele soorten en maten: bijvoorbeeld (deels) aflossingsvrij, annuïteiten of een spaarhypotheek. Vanwege de lage spaarrente kunt u ook extra aflossen op uw hypotheek. Maar er zijn ook – binnen wettelijke kaders – mogelijkheden om van hypotheekvorm te veranderen.  

Optie 4: Overwaarde?

De kans is groot dat uw huis in de afgelopen jaren meer waard is geworden. Bij veel geldverstrekkers daalt u dan in uw ‘risicoklasse’. Daar zit dan meestal ook een lagere hypotheekrente aan vast.  

Optie 5: Meer rentezekerheid?

Een lagere hypotheekrente is ook interessant als u meer financiële zekerheid zoekt. Door een langere rentevastperiode af te sluiten, bent u ook voor die periode verzekerd van lagere maandlasten.

Optie 6: Persoonlijke situatie

Kinderen uit huis? Of pas vader of moeder geworden? Gescheiden of uw partner overleden? U kunt uw hypotheek aanpassen aan uw nieuwe leefomstandigheden.

Optie 7: Lage rente, extra aflossen

Van de rente op uw spaargeld moet u het tegenwoordig niet meer hebben. Extra aflossen op uw hypotheekschuld is een goed alternatief. Steeds meer mensen maken er gebruik van. Uw hypotheekschuld daalt en de maandlasten worden lager.

Overstappen en extra kosten

Het oversluiten van uw hypotheek brengt soms extra kosten met zich mee. Voor een deel zijn deze kosten aftrekbaar. In individuele gevallen kan oversluiten echter ook fiscale gevolgen hebben.

Meer weten of een op maat gesneden advies? Neem dan contact met ons op.