Heeft u een auto, dan bent u verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Die zijn er in vele soorten en maten, maar er hangt soms ook een stevig prijskaartje aan. Waar moet u opletten bij de huidige of nieuwe autoverzekering? De belangrijkste zaken op een rij.

Hoe verleidelijk is het om een autoverzekering af te sluiten bij de dealer waar u zojuist een nieuwe auto heeft gekocht? Gemak dient immers de mens. Toch blijkt uit onderzoek dat u in de praktijk veel duurder uit bent. Voor sommige autoverzekeringen betaalt u zelfs het dubbele aan premie, vergeleken met andere verzekeringen met dezelfde dekking.

Daarnaast is die verzekering vaak niet op maat gesneden bij uw auto of het aantal kilometers dat u jaarlijks rijdt. Bovendien staat u bij schade bij een dergelijke (online-)verzekering er vaak alleen voor. Bij schadegevallen kunt u bij ons rekenen op onze ervaring en een deskundige afwikkeling van de schade.

Controle alarmsysteem

Goed verzekerd zijn én blijven. Daar draait het om. Heeft u bijvoorbeeld een auto met een alarmsysteem, dan moet het systeem na drie jaar opnieuw worden gecontroleerd. Dit moet daarna jaarlijks gebeuren anders verliest u het veiligheidscertificaat en is uw auto wellicht niet verzekerd bij diefstal.

Schadevrije jaren

Als u een autoschade claimt bij uw verzekeraar dan is dat ook van invloed op de hoogte van uw premie. Veel autobezitters hebben vragen over de zogeheten schadevrije jaren. Wat zijn het? Hoe bouwt u schadevrije jaren op? En wat is de invloed van een geclaimde schade op de schadevrije jaren (het bonus-malussysteem)?

De basis van dit systeem is simpel: claimt u geen schade bij uw autoverzekeraar, dan volgt als tegenprestatie een premiekorting. Per schadevrij jaar ontvangt u deze korting. Dit kan flink oplopen, al is er wel een maximum aan deze premiekorting.

Premieladder

Claimt u een autoschade bij uw verzekeraar en wordt het schadebedrag uitgekeerd, dan zakt u meerdere treden op de premieladder. Sinds 1 januari 2016 werken alle verzekeraars met een vaste terugval. Elke verzekeraar kan nog wel zelf de hoogte van de korting bepalen. Deze korting kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van uw leeftijd of het aantal gereden kilometers per jaar.

Centrale database

Na een jaar zonder kop-staartbotsingen of andere geclaimde schades bouwt u dus een schadevrij jaar op. Bij een scheiding of overlijden kan uw partner deze jaren overnemen. Stapt u over naar een andere autoverzekeraar, dan dient u uw schadevrije jaren op te geven. Uw nieuwe autoverzekeraar zal in een centrale database uw schadevrije jaren opzoeken en controleren.

Leaserijders

Bezitters van een leaseauto die overstappen naar een privéauto, moeten als bewijs een verklaring van de leasemaatschappij overleggen. Een nieuwe verzekeraar neemt de opgebouwde schadevrije jaren doorgaans over, tenminste als u de enige bestuurder van de leaseauto bent geweest.

Wilt u meer weten over een goede autoverzekering, de dekking, schadevrije jaren of het overstappen naar een andere verzekeraar? Neem contact met ons op.