Sinds half mei mag er weer worden gereisd voor vakanties naar het buitenland. Het is toegestaan om naar landen te gaan die de code groen of geel hebben. Dat is goed nieuws in coronatijd. Maar hoe zit het met de reis- en annuleringsverzekering tijdens corona? Zijn alle schades gedekt? Is annuleren nog mogelijk?

Reizen naar het buitenland is weer mogelijk. Vakantiegangers moeten echter wel rekening houden met een aantal zaken. Zo heeft elk land een kleurencode met bijbehorende spelregels. Bijvoorbeeld wat u moet doen als u ziek wordt of als u schade heeft.

Reizen naar een land of gebied met code groen of geel

Gaat u op vakantie naar een land met de code groen (alles is weer mogelijk) of geel (alert blijven) dan moet u persoonlijk en voor uw reisverzekering hiermee rekening houden:

  • Code geel: wees alert, er zijn nog coronabesmettingen in het gebied en daardoor ook gezondheidsrisico’s. De situatie in het land kan snel veranderen. Uw reisverzekering dekt in dit geval de schade die normaal ook is verzekerd.
  • Code geel wordt oranje: uw verzekeraar gaat ervan uit dat u het land of gebied snel verlaat. Als u geen actie onderneemt loopt u de kans niet meer verzekerd te zijn op uw reisverzekering. Neem contact op met uw reisverzekeraar of alarmcentrale en uw reisorganisatie.
  • U raakt besmet: bel zo snel mogelijk met de alarmcentrale of uw reisverzekeraar.
Reizen naar een land of gebied met code oranje of rood

Hier moet u rekening houden met:

  • U heeft doorgaans geen dekking voor (coronagerelateerde) schades op uw reisverzekering.
  • Code geel wordt oranje: Gaat u desondanks toch op reis naar het oranjegebied dan zijn (coronagerelateerde) schades doorgaans niet verzekerd.
  • De coronarisico’s zijn dan niet meer ‘onvoorzien’. Het verschilt per reisverzekering of de overige schades nog wel worden vergoed.
Annuleren: ja of nee?

Kunt u de reis wel of niet annuleren?

  • Bent u positief getest en kunt u niet op korte termijn op reis: een annuleringsverzekering vergoedt doorgaans de kosten. Soms moet u wel een doktersverklaring overleggen. Neem echter vooraf altijd contact op.
  • Er zijn momenteel geen verzekeraars die dekking bieden voor het annuleren van de reis vanwege de uitbraak van het coronavirus.


Een actueel landenoverzicht met de kleurencodes vindt u op de website van de Rijksoverheid of Wijs op Reis.

Reizen binnen de EU

De EU-landen voeren op 1 juli de corona-pas in. Dat wordt een bewijs dat u geen corona hebt. Met dit bewijs kunt u de hele zomer op vakantie naar alle landen in de Europese Unie. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Rijksoverheid over dit onderwerp.

Reisverzekering

Wilt u een reisverzekering afsluiten of weten wat uw reisverzekering dekt? De voorwaarden en uitzonderingen verschillen per verzekeraar. Neem daarom contact met ons op. We geven graag advies over de reisverzekering die het beste bij uw situatie past.FacebookTwitterLinkedIn

Klik hier voor onze privacyverklaring.