Steeds meer potentiële huizenkopers en huisbezitters kiezen voor een duurzaam huis of een huis waaraan ze meteen een aantal energiebesparende maatregelen kunnen doorvoeren. Hoe zit het dan met uw hypotheek? Verduurzamen is immers niet goedkoop? Wat zijn de mogelijkheden? We zetten het voor u op een rij.

Uw oog is gevallen op een leuke, wat oudere, woning in een fijne buurt. Alle voorzieningen in de omgeving, dichtbij natuurgebieden en u wandelt het centrum van de stad in. Eén nadeel: uw droomhuis is niet het meest energiezuinige. Waar nieuwe woningen voldoen aan de laatste energienormen, moet u voor een oudere woning zelf aan de slag om uw huis te verduurzamen.

Meefinancieren

Steeds meer geldverstrekkers bieden hypotheken aan waarbij u de energiebesparende ingrepen kunt meefinancieren. Waar moet u op letten?

Bij een reguliere hypotheek kunt u maximaal honderd procent van de waarde van uw woning lenen. Bent u van plan om uw huis te verduurzamen en energiebesparende maatregelen toe te passen, dan kunt u tot 106 procent van de vrije verkoopwaarde lenen. Het extra bedrag komt in een bouwdepot. De geldverstrekker controleert of u het bedrag heeft besteed aan energiebesparende maatregelen. Het overblijvende saldo moet u gebruiken als extra aflossing op uw hypotheek. Helaas werken nog niet alle geldverstrekkers aan deze regeling mee.

Deze energiebesparende maatregelen kunt u vaak financieren:
  • Warmtepomp
  • Zonnecellen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++ beglazing
Inkomensafhankelijke lening


Om voor een (duurzame) hypotheek in aanmerking te komen wordt uw inkomen getoetst. Is uw bruto gezinsinkomen 33.000 euro of meer dan kunt u een extra bedrag lenen voor investeringen in energiebesparende maatregelen tot 9.000 euro. Bij een nul-op-de-meter woning is dat bedrag 25.000 euro met energieprestatiegarantie en 15.000 euro voor een energieneutrale woning.

NHG

Twijfelt u nog over de energiebesparende maatregelen aan uw huis en komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG, dan kunt u kiezen voor het Energiebespaarbudget. U kunt dan extra lenen zonder dat u vooraf hoeft aan te geven welke maatregelen u gaat nemen. Binnen twee jaar moet u wel het budget hebben besteed aan energiebesparende maatregelen.

Rentekorting

Heeft u een energiezuinige woning dan geven sommige geldverstrekkers een rentekorting. Stijgt uw huis op het energielabel door energiebesparende maatregelen, dan komt u ook in aanmerking voor een rentekorting.

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SvN)biedt voor verschillende energiebesparende maatregelen leningen en/of subsidies aan. Op deze website vindt u of u daarvoor in aanmerking komt.

Bestaande woning

Heeft u een woning met overwaarde dan kunt u wellicht uw hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Heeft u geen overwaarde? Ook een bestaande hypotheek kan verhoogd worden tot 106 procent van de vrije verkoopwaarde als u de verhoging gebruikt voor verduurzaming.

Meer weten

Meer weten over het verduurzamen van uw woning in combinatie met het afsluiten of verhogen van uw hypotheek? Of wilt u uw overwaarde benutten voor energiebesparende maatregelen? Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag.