De ‘Indian Summer’ zijn de laatste restjes van een mooie (na)zomer. Uw BBQ en tuinset kunnen de schuur weer in. Maar is uw huis al winterklaar? Een periode van wind, regen en vorst is in aantocht. Met een paar handige tips komt ook uw huis de winter door.

Warm en behaaglijk. Dat is het gevoel wat in de wintermaanden binnenshuis moet overheersen. Om dat te bereiken moet u op tijd een paar zaken op orde hebben of in ieder geval hebben gecontroleerd, bijvoorbeeld uw verwarmingsketel.

Onderhoud verwarmingsketel

Stel: het vriest dat het kraakt en uw verwarmingsketel begeeft het. U moet er niet aan denken. Met een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een vakman voorkomt u dit soort problemen én gaat uw ketel ook nog eens langer mee.

Ontlucht ook regelmatig uw verwarmingsradiatoren en controleer of er nog voldoende water in zit. Uw huis warmt dan veel sneller op. Als het goed is neemt uw vakman dit ook mee tijdens het jaarlijkse onderhoud. Let ook op roestplekjes op uw radiator: het zijn aanwijzingen voor een mogelijke lekkage. Heeft u een slimme thermostaat? Dan regelt u de temperatuur in uw huis eenvoudig en bent u ook in de koude winterochtenden verzekerd van een warme doucheruimte.

Laat uw schoorsteen vegen

Een warm en sfeervol huis kan in de winter niet zonder knappend vuurtje in uw open haard of houtkachel. Addertje onder het gras is uw schoorsteen. Een niet of niet goed geveegde schoorsteen kan leiden tot een brand. Uw schoorsteen laten vegen door een specialist is dan ook geen overbodige luxe. Bovendien vragen veel verzekeraars bij een schoorsteenbrand naar een bewijs dat uw schoorsteen goed is onderhouden. Bewaar daarom uw rekeningen, want u loopt de kans dat uw verzekeraar bij het ontbreken ervan niet uitkeert.

Tocht

U herkent het gevoel vast: zittend op de bank voelt u koude tocht langskomen. Een openstaand raam of slecht sluitende deur zorgt in de wintermaanden in huis voor de nodige ergernis. Controleer daarom uw deuren en ramen nog voor de winter. Met het monteren van bijvoorbeeld een deurdranger verhelpt u in een handomdraai al een probleem.

Andere tips om koude tocht tegen te gaan zijn het sluiten van de gordijnen, zorg wel dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. De warmte moet zich wel in uw kamer kunnen verspreiden. En met een speciale tochtborstel houdt u de vrieskou die via de brievenbus naar binnenstroomt buiten de deur.

Bevroren dak(goot)

Wist u dat via het dak de meeste warmte uit uw huis ontsnapt? Loop daarom uw zolderverdieping na op kieren en check uw dak op beschadigingen en kapotte dakpannen. Door bijvoorbeeld uw dak van binnenuit te isoleren met glaswolplaten houdt u de warmte in huis.

Plaats op een plat dak bladvangers bij uw afvoer. Uw dak blijft daardoor watervrij. Een bevroren dak kan immers veel schade veroorzaken. Maak ook uw dakgoot schoon of laat dat doen als u zelf niet de ladder op durft. Water in uw dakgoot kan bevriezen. Door de vorst kunnen er scheuren en lekkages ontstaan in uw dakgoot.