Zijn uw AOW en pensioen voldoende om na uw pensioengerechtigde leeftijd zonder financiële zorgen te kunnen leven? Veel mensen sloten daarom als aanvulling een lijfrenteverzekering af. Wat zijn de mogelijkheden als deze verzekering gaat uitkeren?

Een lijfrenteverzekering was lange tijd dé manier om op fiscaalvriendelijke manier voor een aanvulling op uw pensioen te zorgen. Velen hebben dan ook een lijfrenteverzekering afgesloten. Mogelijk bereikt uw lijfrenteverzekering binnenkort de einddatum. In principe moet u met het vrijkomende bedrag een lijfrente-uitkering aankopen. Maar inmiddels zijn alternatieven ontwikkeld die beter aansluiten bij uw persoonlijke wensen en levensstijl.

Vaste uitkering

Aan het einde van de looptijd keert uw lijfrenteverzekering uit. Veel verzekerden verwachten één bedrag ineens, maar dat klopt niet. U ontvangt vanaf dat moment maandelijks een vast bedrag. Over deze uitkering moet u bovendien belasting betalen. De hoogte van de belasting hangt af van uw inkomen. Gepensioneerden hebben doorgaans een lager inkomen en vallen in een lagere belastingschijf.

Rentestand

Een lijfrenteverzekeraar geeft u een keuze: wilt u een tijdelijke of een levenslange lijfrente-uitkering? Levenslang spreekt voor zich en een tijdelijke uitkering bestrijkt doorgaans een periode van tien tot vijftien jaar. Uw lijfrenterekening loopt in de pas met de rentestand. Hoe lager de rentestand, des te lager uw uitkering.

Op het moment van uitkering mag u de verzekering meestal ook verlengen bij de huidige verzekeraar. Overstappen naar een andere verzekeraar of verzekeringsvorm (bijvoorbeeld banksparen) is ook een serieuze optie.

Meer rendement

Vanwege het rendement en de lagere kosten stappen veel verzekerden over op banksparen. Maar er zijn ook verschillen: een lijfrente keert uit zolang u leeft, een bankspaarrekening maximaal twintig jaar. Bij overlijden stopt de lijfrente-uitkering, bij banksparen gaat het tegoed over naar de nabestaanden.

Lijfrente van vóór 1992

Lijfrenteverzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten vallen onder het zogeheten oude regime. Evenals de premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Heeft u zo’n verzekering dan bent u niet verplicht een uitkering aan te kopen. Wel moet u ook in deze situatie met de fiscus afrekenen.

Wensen

Wellicht heeft u al wensen voor na uw pensionering? Of zijn er wijzingen in uw persoonlijke situatie. Wilt u een advies op maat, neem dan contact met ons op.