Met het mooie lenteweer op komst zou u het niet verwachten, maar soms verrast het voorjaar met een heuse storm. En die gaat dan ook nog eens vergezeld met onweer en windstoten. Wees daarom goed voorbereid! Enkele tips om stormschade te beperken.

niet alle verzekeringen dekken stormschade. Daarnaast hanteren veel maatschappijen een eigen risico. In dat geval krijgt u niet alle kosten vergoed. Onweer en een stormachtige wind kunnen flink huishouden, zelfs als u denkt dat uw bezittingen stormbestendig zijn kan de schade al snel oplopen.

Met onze nuttige checklist kunt u bij een (naderende) storm een aantal bedreigingen afvinken.

Check 1: Controleer uw dakpannen

U komt niet dagelijks op het dak van uw huis, dat begrijpen we maar al te goed. Toch is het verstandig om zo af en toe uw dakpannen te (laten) controleren. Loszittende pannen kunnen veel schade veroorzaken aan mensen of bijvoorbeeld geparkeerde auto’s. En langs een kapotte dakpan sijpelt het regenwater maar al te graag uw huis binnen.

Check 2: Houd ramen en deuren dicht

Openslaande deuren en ramen gaan gegarandeerd stuk als deze door de harde wind dichtslaan. En met een openstaand raam of deur loopt het regenwater al snel naar binnen.

Check 3: Berg losse spullen op

Soms wordt u verrast door een storm, maar zo af en toe ziet u het onheil al aankomen. Of door de afkondiging van code oranje en rood of door gitzwarte dreigende wolken.
Controleer uw balkon en uw tuin op losse spullen, zoals tuinmeubilair. Rondvliegende spullen kunnen door de harde wind veel schade veroorzaken, bij uzelf of bij de buren. Heeft u een boom in de tuin die u niet vertrouwt, laat een hovenier de boom tijdig controleren.

Check 4: stekker eruit

Haal de stekker van de elektrische apparaten bij voorkeur uit het stopcontact. Bij een blikseminslag kunnen apparaten stuk gaan of zelfs in brand vliegen. Twijfelt u of bent u bang dat er iets misgaat, schakel dan de hoofdschakelaar uit.

Check 5: Veilig parkeren

Woont u in een boomrijke buurt en zijn de bomen in uw straat al redelijk op leeftijd? Dan kunt u bij storm beter een veilige parkeerplek voor uw auto zoeken. Rondvliegen takken kunnen uw auto flink beschadigen.

Check 6: Plaats een bliksemafleider

Woont u landelijk of in een open omgeving, dan is een bliksemafleider geen overbodige luxe. De afleider zorgt dat bliksem niet inslaat. Woont u in de stad met hoge gebouwen dan is een bliksemafleider niet nodig. Bent u van plan een bliksemafleider te kopen, informeer dan eerst bij een specialist.

Check 7: Vraag advies

Zorg dat u goed bent verzekerd. Schades door storm of regen aan uw bezittingen of aan die van uw buren lopen al snel hoog op. Met een goede verzekering zorgt u dat de schade is gedekt.

Wilt u advies of meer informatie, neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee.