Heeft u een auto, dan bent u verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Die zijn er in vele soorten en maten, maar er hangt soms ook een stevig prijskaartje aan. Waar moet u op letten bij de huidige of nieuwe autoverzekering? Let op: goedkoop is vaak ook duurkoop.

In de showroom staat uw net gekochte auto al te shinen. Hoe verleidelijk is het om in die situatie tegelijk ook een autoverzekering af te sluiten bij de autodealer? Vaak bent u dan duurder uit, zo blijkt uit onderzoek. Voor sommige autoverzekeringen betaalt u zelfs het dubbele aan premie, vergeleken met andere verzekeringen met dezelfde dekking.

‘Snel geregeld’

Maar er is meer. Een dergelijke verzekering is niet op maat gesneden bij uw auto of op het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Dit soort verzekeringen sluit u ook nog eens vaak af bij een online-verzekeraar. Snel geregeld, dat wel. Maar bij schade staat u er vaak alleen voor. Bij schadegevallen kunt u bij ons in ieder geval rekenen op onze ervaring en een deskundige afwikkeling van de schade.

Zekerheid voor alles

Goed verzekerd zijn én blijven. Dat is belangrijk. Heeft u bijvoorbeeld een auto met een alarmsysteem, dan moet het systeem na drie jaar worden gecontroleerd. Daarna moet dat jaarlijks gebeuren anders verliest u het veiligheidscertificaat en is uw auto wellicht niet verzekerd bij diefstal.

Schade en uw premie

Claimt u een autoschade bij uw verzekeraar dan is dat van invloed op de hoogte van uw premie. Maar ook het aantal jaren dat u schadevrij rijdt, is van invloed op uw premie. In uw voordeel. Wat verstaat uw verzekeraar onder schadevrije jaren? Wat is de invloed van een geclaimde schade op de schadevrije jaren (het bonus-malussysteem)?

Claimt u geen schade, dan krijgt u een ‘cadeautje’ van uw verzekeraar in de vorm van een premiekorting. Per schadevrij jaar ontvangt u deze korting en dat kan al snel oplopen. Er is wel een maximum aan deze premiekorting verbonden.

Terugval op premieladder

U rijdt al een aantal jaren schadevrij en plotseling bent u bij een aanrijding betrokken. Het is niet te hopen dat het gebeurt, maar claimt u deze autoschade bij uw verzekeraar en wordt het schadebedrag uitgekeerd, dan zakt u meerdere treden op de premieladder. In dat geval bestaat de kans dat u meer premie moet gaan betalen.

Sinds 1 januari 2016 werken alle verzekeraars met een vaste terugval. Elke verzekeraar kan nog wel zelf de hoogte van uw korting bepalen. Deze korting kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van uw leeftijd of het aantal gereden kilometers per jaar.

Meenemen schadevrije jaren?

Wilt u overstappen naar een andere verzekeraar, dan kunt u uw schadevrije jaren meenemen. Stapt u over naar een andere autoverzekeraar, dan dient u uw schadevrije jaren op te geven. Uw nieuwe autoverzekeraar zal in een centrale database uw schadevrije jaren opzoeken en controleren.
Bij een scheiding of overlijden kan uw (ex-)partner deze schadevrije jaren overnemen.

Van lease naar privé

Heeft u een leaseauto, maar gaat u weer privé een auto rijden, dan moet u een verklaring van de leasemaatschappij overleggen aan uw nieuwe verzekeraar. Die neemt de opgebouwde schadevrije jaren meestal over, tenminste als u de enige bestuurder van de leaseauto bent geweest.

Een goede autoverzekering, de juiste dekking, schadevrije jaren of de hoogte van uw premie bepalen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag op weg.