Mensen met een herfstdip voelen zich vaak somber, hebben minder zin in sociale activiteiten, zijn moe en lusteloos. Het is wetenschappelijk bewezen dat ieder mens anders reageert op de seizoenen. Ongeveer één op de tien mensen heeft last van een herfstdip. Zodra het weer slechter wordt, zien zij ook hun humeur veranderen. Sommigen kunnen hierdoor zelfs minder goed functioneren op het werk en met andere dagelijkse activiteiten. 

De herfstdip wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verandering in – voornamelijk het gebrek aan – daglicht. In de herfst is het ’s avonds eerder donker en ’s ochtends duurt het langer voordat de zon opkomt. Hierdoor raakt het slaaphormoon, melatonine, uit balans. 

Hebt u last van een herfstdip? Dan hebben we een aantal handige tips voor u op een rij gezet. 

Zoek het licht op

Het is belangrijk om het daglicht op te zoeken. Ga bijvoorbeeld lekker bij het raam zitten op kantoor of ga wat vaker naar buiten. 

Beweeg voldoende

In het verlengde daarvan is het belangrijk om lekker veel te bewegen. Daarmee maakt u namelijk dopamine aan, dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. U kunt natuurlijk sporten bij de sportclub, maar ook een rondje wandelen of fietsen kan al helpen. 

Eet volgens een vast ritme

Omdat het later licht is in de ochtend, hebben sommige mensen de neiging om later te ontbijten. Daarmee schuiven ook de andere maaltijden op. Hierdoor kan uw nachtrust verstoord raken. Daarnaast kunt u door de disbalans in melatonine extra veel zin krijgen in calorierijk eten. Ook dat kunt u ondervangen door een vast eetritme te hebben. 

Bonustip: zorg voor gezonde snacks in huis. Hebt u zin om te snacken, dan hebt u de gezonde opties bij de hand.  

Vermijd blauw licht voor het slapen gaan

We weten inmiddels dat het niet goed is om kort voordat u gaat slapen nog met uw telefoon bezig te zijn. Het blauwe licht en de vele prikkels kunnen uw nachtrust verstoren. Voor mensen met een herfstdip is het extra belangrijk om de telefoon of tablet links te laten liggen voor het slapen gaan. Anders verstoort u uw nachtrust alleen maar meer.  

Blijf leuke dingen doen

Gezellig een terrasje pakken is wat lastiger met slecht weer. Dat betekent niet dat u niks leuks meer kunt doen. Een filmavondje of gezellig samen koken met vrienden kan ook al zorgen voor een oppepper. 

Geniet van alle seizoenen; ook de herfst

Het is misschien een dooddoener, maar het is echt waar: ook de herfst is een heel mooi seizoen. Probeer te genieten van de mooie natuur en de gezellige sfeer. Door de herfst te omarmen, maakt u het een stuk leuker voor uzelf.