Huizen energiezuiniger en duurzamer maken wordt steeds belangrijker. De energieprijzen gaan door dak en de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Daarom kiezen steeds meer mensen voor extra isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Dergelijke maatregelen hebben invloed op uw energielabel.

Lagere energierekening

Het label loopt van A++++ tot en met G, waarin A het meest energiezuinig is en G het minst zuinig. Hoe hoger het label, hoe beter. Met een hoger label is de energierekening vaak juist lager. Daarnaast zorgt een energiezuinig huis voor meer wooncomfort en een lagere milieu-impact.

Hoe wordt het energielabel vastgesteld? Sinds 1 januari 2021 wordt er een nieuwe rekenmethode gebruikt bij het vaststellen van een energielabel. Dit is volgens Europese richtlijnen. Een energieadviseur komt langs en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) per vierkante meter per jaar.

U krijgt een rapport met daarin de energieprestaties van uw huis, hierop wordt het label van A tot en met G bepaald. Daarnaast krijgt u een overzicht met verbetermogelijkheden om het energieverbruik te verminderen.

Wat is mijn energielabel?

Wilt u weten welk energielabel uw (toekomstige) huis heeft? Via de site Energielabel.nl kunt u het energielabel van een huis opzoeken. Handig als u bijvoorbeeld een huis wilt kopen. Wilt u een energielabel aanvragen? Kijk dan op de site van de Rijksoverheid voor een stappenplan.

Alle verbeteropties op een rij

Valt uw energielabel tegen en wilt u graag verbeteringen doorvoeren om uw huis energiezuiniger te maken? Op de site van Milieu Centraal vindt u een overzicht van de mogelijkheden, de voordelen, tips en ervaringen van anderen.

Wilt u verduurzamende maatregelen nemen? Dan zijn er mogelijkheden om dit mee te financieren in uw (bestaande) hypotheek. Ook daarvoor kan een energielabel belangrijk zijn. Er zijn inmiddels geldverstrekkers die korting geven op basis van het (hoge) energielabel.

Meer informatie?

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag met een persoonlijk advies.