Uw huis is nooit af, er zijn altijd verbeteringen aan te brengen. Het is heerlijk om weg te dromen bij het idee van uw ideale woning. Meer ruimte is bijvoorbeeld een veelgehoorde wens. Wilt u dit jaar kijken of u die droom in vervulling kunt laten gaan? Er zijn verschillende opties.

Krapte

U kunt natuurlijk zoeken naar een ander huis en gaan verhuizen. De extreme gekte op de woningmarkt is gaan liggen, maar de prijzen zijn nog onverminderd hoog en het aanbod is in veel regio’s beperkt. Dat maakt het vinden van een geschikte en betaalbare woning in veel gevallen lastig. Daarom kunt u ook overwegen om te gaan verbouwen.

Met een verbouwing is het in veel gevallen ook mogelijk om uw woonwensen te verwezenlijken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een aanbouw of een dakkapel. Daarnaast geeft een verbouwing ook ruimte voor verduurzaming van uw huis, zoals het isoleren van het dak. De extra ruimte, extra comfort en verduurzaming zorgen er vaak ook voor dat de waarde stijgt.

Het prijskaartje

Aan een verbouwing hangt natuurlijk ook een prijskaartje. Materiaalkosten zijn hoog op dit moment en er is een blijvend tekort aan vaklieden. Zorg daarom voor een duidelijk overzicht van de kosten en uw financiële mogelijkheden. Gaat u bijvoorbeeld spaargeld inzetten voor de verbouwing of kiest u ervoor om uw hypotheek te verhogen?

We zetten een aantal financieringsmogelijkheden voor een verbouwing op een rij:
Geen rente

Het kan slim zijn om de verbouwing te financieren met spaargeld. Op de spaarrekening levert het niet veel rendement op. Als u de woning verbetert met spaargeld, zit het rendement op termijn in de stenen. Bovendien gaan uw maandelijkse woonlasten door de verbouwing niet omhoog, u hebt immers geen extra hypotheek nodig.

Tweede hypotheek

U kunt er ook voor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten voor de verbouwing. De geldverstrekker bekijkt dan of u de extra lasten kunt dragen. Daarna kunt u naar de notaris om alles vast te laten leggen.

Hogere inschrijving hypotheek

Hebt u een hogere inschrijving op uw hypotheek? Dan hoeft u niet opnieuw naar de notaris als u de hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing. De geldverstrekker controleert wel of deze nieuwe verhoging ook voor u mogelijk is.

Hypotheek oversluiten

Is uw hypotheekrente hoger dan de huidige rentestand? Dan kunt u uw hypotheek misschien oversluiten en eventueel verhogen voor een verbouwing. Zo creëert u  niet alleen financiële ruimte voor een verbouwing, maar verlaagt u ook de maandelijkse lasten.

Consumptief krediet

U kunt er ook voor kiezen om voor uw verbouwing een consumptief krediet af te sluiten. Dat is een lening met een korte looptijd. Er is geen onderpand nodig en de betaalde rente is aftrekbaar. Het nadeel is dat de rente van deze lening vaak een stuk hoger is dan bij een hypotheek.

Schone wereld

Energiebesparende maatregelen zijn steeds vaker onderdeel van een verbouwing. Het is goed voor het milieu en uw portemonnee. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om uw huis bij een verbouwing te verduurzamen. Voor energiebesparende maatregelen kunt u een (extra) lening afsluiten. Daarnaast zijn er verschillende subsidies. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid en het SVn.

Door de energiebesparende maatregelen krijgt uw woning een beter energielabel. Dat is een pluspunt als u de woning in de toekomst wilt verkopen. Vanaf 2024 heeft het energielabel van uw huis ook invloed op de maximale hypotheek.

NHG: lagere rente én energie besparen

Als uw woning (waarde maximaal € 435.000) in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de hypotheekrente vaak iets lager dan bij een hypotheek zonder NHG.

Voor de investering in energiebesparende maatregelen heeft NHG het Energiebespaarbudget. Het is dan mogelijk om een hypotheek aan te vragen tot maximaal 106 procent van de woningwaarde, in plaats van de gebruikelijke 100 procent.

Meer weten?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren. Hebt u vragen? Wij helpen u graag met persoonlijk advies. Het is belangrijk dat uw hypotheek goed aansluit op uw persoonlijke situatie en wensen.