De politie heeft haar handen vol aan het oplossen van inbraken in computers of computernetwerken. Die aanpak is steeds vaker succesvol, al wil dat niet zeggen dat úw gegevens veilig zijn. Controleer uw e-mailadres! Hoe?

Het bestrijden van cybercriminaliteit staat tegenwoordig hoog op het lijstje van de politie. De afgelopen periode zijn er al meerdere netwerken van softwarerobots opgerold. Deze zogeheten botnets breken in op computers om onder meer e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen.

Speciale website

De politie neemt bij de ontmanteling van zo’n netwerk die gegevens in beslag.
Inmiddels heeft de politie 60.000 e-mailadressen in bezit die gebruikt zijn bij cybercriminaliteit. Misschien zitten uw gegevens hier ook wel tussen? Op een speciale website kunt u checken of ook uw e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden in deze database voorkomen.

Vul op deze website uw e-mailadres in en u ontvangt een e-mail als uw persoonlijk gegevens zijn misbruikt door criminelen. Ook krijgt u belangrijke tips wat u in zo’n geval moet doen. Let op: deze check geldt alleen voor de in beslag genomen gegevens door de politie.

Blijf alert

De politie waarschuwt mensen wel alert te blijven. Het ontmantelen van een crimineel netwerk houdt namelijk niet in dat uw gegevens veilig zijn. Het doorverkopen van deze gegevens aan andere criminelen is aan de orde van de dag. Volgens de politie is het ook raadzaam om uw gegevens te checken op de website haveibeenpwnd.com

Wachtwoord

Naast een e-mailadres hebben dieven ook vaak een wachtwoord nodig. Gebruik daarom voor iedere website en App een ander wachtwoord. Verander deze ook regelmatig, dit kan een hoop problemen voorkomen.