Voordat u de tocht in uw huis te lijf kunt gaan, is het belangrijk om eerst de exacte oorzaak te vinden. In de meeste gevallen gaat het om voor de hand liggende plekken in uw huis, bijvoorbeeld raamkozijnen, deuren of de brievenbus. Door een lucifer of kaars te laten branden langs bijvoorbeeld een kozijn, kunt u aan de vlam precies zien waar de tocht vandaan komt.

Tochtstrips

De tocht bij kozijnen, deuren of de brievenbus kunt u eenvoudig te lijf gaan met tochtstrips en tochtbanden. Bijvoorbeeld door de strips aan de onderkant van de deur te plakken of tochtbanden als isolatie van de raamkozijnen. Bij elke bouwmarkt zijn er tochtstrips en tochtbanden in alle soorten en maten te koop.

Brievenbussen zijn vaak de grootste tochtgaten in uw hal. Met speciale borstels voor een brievenbus houdt u de temperatuur in de hal ook nog een beetje behaaglijk.

Glaswol en purschuim

Komt er een hinderlijke tocht uit uw kruipruimte dan is glaswol of isolatiefolie een goede oplossing. Die plaatst u tegen de onderkant van de vloer. Wilt u een stevige oplossing dan kunt u de kruipruimte deels vullen met schelpen. Dat is warmte-isolerend en vochtwerend. Van onderuit kunt u bovendien de kieren bij de plinten vullen met kit of purschuim.

Bij de aansluiting van een schuin dak en een rechte muur ontstaan vaak flinke kieren. Met één of meerdere bussen purschuim houdt u de tocht doeltreffend buiten de deur.

Ventileren en besparen

Door goed te isoleren en de tocht buiten de deur te houden, kunt u geld besparen. De verwarming kan dan misschien zelfs een graadje lager in plaats van hoger. Dat is toch een prettige gedachte met de huidige energieprijzen.

Volgens experts is het eveneens belangrijk dat niet alle gaten worden gedicht met pur, kit of een ander isolatiemateriaal. Uw huis moet immers wel kunnen ventileren. Dat kan bijvoorbeeld door de roosters of klepraampjes zo af en toe open te zetten. Op die manier komt er een noodzakelijke dosis frisse lucht naar binnen.