Een ongelooflijk trage computer. In menig huishouden is het ergernis nummer één bij het werken met een computer. En het wordt alleen maar erger, zeker als het apparaat op Windows draait. Fris uw computer op en maak hem weer zo snel als vroeger. Hoe u dat doet?

Veel computerprogramma’s en digitale diensten laten data achter op uw computer, bijvoorbeeld in de vorm van een instelling, iconen of mappen. Zelfs als u de programma’s heeft verwijderd, is de data-erfenis nog terug te vinden. Het maakt uw computer traag tijdens het starten en het werken. In een paar stappen maakt u schoon schip en gaat u weer met plezier én snel aan het werk.

Stap 1: Verwijder overbodige programma’s

Neem alle geïnstalleerde programma’s kritisch onder de loep; gebruikt u ze nog regelmatig? Of kunnen er wel een paar worden gedeletet? Het Windows-programma is hiervoor een veelgebruikte en doeltreffende tool, maar heeft ook wat slordigheidjes. Zo blijven sommige mappen, icoontjes en instellingen hardnekkig achter in het Windowsregister. Met Geek Uninstaller (gratis) krijgt u een overzicht van ongebruikte programma’s die Windows of een pc-fabrikant op de computer heeft gezet.

Stap 2: Ruim uw schijf op

Veel programma’s gebruiken tijdelijke bestanden die na het opruimen ervan ook nog eens achterblijven op uw computer. Dat werkt vertragend vanwege de geringe ruimte op de harde schijf. Ga in Windows (of via de zoekbalk) naar ‘schijfopruiming’ en een menu verschijnt. Lukt het niet om voldoende ruimte te creëren op uw harde schijf, probeer dan het gratis programma CCleaner. Dit programma analyseert en adviseert wat u kunt verwijderen.

Stap 3: Niet standaard opstarten

Moeten al uw programma’s wel automatisch beginnen? Door een keuze te maken boekt u al snel tijdwinst bij het starten van uw computer. Het is overigens verstandig om altijd uw anti-viruspakket aan te laten staan. In de taakbalk (rechts onderin op uw scherm) vindt u meestal de programma’s die automatisch opstarten. Via de instellingen in Windows (Taakbeheer) kunt u zelf kiezen welke programma’s u automatisch laat opstarten. Zorg er wel voor dat u alleen programma’s uitschakelt die niet direct nodig zijn voor een goede werking. Weet u niet of dit het geval is, schakel het programma dan niet uit.