Verduurzamen is steeds belangrijker voor veel mensen. Klimaatverandering wordt zichtbaarder en energie is nog steeds prijzig. Dat motiveert mensen om verduurzamende maatregelen te nemen en energie te besparen. U kunt denken aan de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp, maar het kan ook in kleinere maatregelen zitten zoals het isoleren van uw zolder of de spouwmuren.

Wilt u graag uw huis verduurzamen, maar weet u nog niet hoe u dit het beste kunt financieren? U kunt ervoor kiezen om de energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek, bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis of bij een verbouwing.

Let op: De regels kunnen per geldverstrekker verschillen. Bovendien is een hypotheek altijd maatwerk. Het is belangrijk dat uw hypotheek aansluit bij uw persoonlijke situatie. Laat u daarom altijd goed adviseren.

Deze energiebesparende maatregelen kunt u vaak financieren:

  • Zonnepanelen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Warmtepomp
  • HR++ beglazing

Als u een (ander) huis koopt, dan zijn er verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen mee te financieren in uw nieuwe – of meeverhuisde – hypotheek.

106 procent lenen

Als u energiebesparende maatregelen gaat nemen, dan kan u tot 106 procent van de woningwaarde van uw huis lenen. Normaal gesproken kunt u maar maximaal 100 procent van de woningwaarde financieren. Het extra bedrag komt dan in een bouwdepot. Zo kan de geldverstrekker controleren of u het extra geld ook daadwerkelijk aan verduurzaming hebt uitgegeven. Hebt u nog budget over in het bouwdepot? Dan wordt dat gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.

Inkomensafhankelijke lening

U kunt eventueel ook extra lenen voor verduurzamende maatregelen als uw bruto gezinsinkomen boven de € 33.000 per jaar is. Het gaat in de meeste gevallen om een bedrag tot € 9.000. Maakt u van uw huis een nul-op-de-meter-woning? Dan kunt u meer lenen. Met energieprestatiegarantie kan het bedrag oplopen tot € 25.000, zonder deze garantie gaat het om maximaal € 15.000. De energieprestatiegarantie geeft woningeigenaren de zekerheid dat de investeringen ook daadwerkelijk leiden tot een energiezuiniger huis.

Bij dergelijke leningen moet u van tevoren bij de geldverstrekker aangeven welke maatregelen u gaat nemen en wat de verwachte kosten daarvan zijn.

NHG

Via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er een Energiebespaarbudget beschikbaar. Als u in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG dan kunt u extra lenen voor verduurzamende maatregelen. Voor dit budget hoeft u niet van tevoren aan te geven waar u het geld voor gaat gebruiken. Dat is handig als u nog niet precies weet welke maatregelen u gaat nemen. Het geld komt in een bouwdepot. Binnen twee jaar moet u het uitgegeven hebben aan energiebesparende maatregelen. Sommige geldverstrekkers bieden het Energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder NHG wordt afgesloten.

Rentekorting

Heeft uw huis een beter energielabel gekregen door de veranderingen? Dan kunt u in aanmerking komen voor rentekorting op uw hypotheek. Dit is overigens niet bij alle geldverstrekkers het geval. Daarnaast kunnen ook de regels en voorwaarden per geldverstrekker verschillen.

Bestaande woning

Gaat u geen ander huis kopen, maar wilt u uw huidige huis verduurzamen? Ook dat kan. Als er overwaarde op uw huis zit, kunt u overwegen om die te gebruiken voor de verduurzamende maatregelen. Als u geen overwaarde hebt, kunt u nog steeds uw bestaande hypotheek verhogen tot 106 procent van de vrije verkoopwaarde van het huis voor verduurzaming.

Subsidie

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SvN) biedt ook verschillende leningen en subsidies aan voor energiebesparende maatregelen. Op de website vindt u een overzicht van de mogelijkheden. Ook de Nederlandse overheid – via de gemeente of de RVO – verstrekt verschillende subsidies voor verduurzamende maatregelen.

Meer weten

Er zijn verschillende mogelijkheden om verduurzamende maatregelen te financieren. Het belangrijkste is dat uw hypotheek past bij uw persoonlijke situatie. Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.