Uw computer laat een zandloper of draaiende cirkel met regenboogkleuren zien. Deze update duurt nog 45 minuten luidt de onheilspellende boodschap. Eenmaal opgestart heeft uw computer lang niet meer de snelheid van het begin. Zo maakt u uw computer stapsgewijs weer sneller!

Een computer. We kunnen niet meer zonder, zowel privé als op het werk. Even snel een document opzoeken of iets googelen. Als gebruiker bent u verwend geraakt door de snelheid en gemak van het apparaat. Als dank voor het vele gebruik laat uw computer echter allerlei zaken achter in de vorm van instellingen, iconen of mappen.

Het resultaat van deze vervuiling op uw computer is traagheid. Misschien heel herkenbaar: uw ergernis neemt hand over hand toe. Hoe krijgt u deze ‘vuilnis’ voorgoed van uw computer? Met deze tips haalt u stap voor stap de bezem door uw computer en keert de snelheid terug.

Stap 1: verwijder overbodige programma’s

Fervent gebruikers van computers zijn per definitie iets té enthousiast. Bijna alle programma’s worden opgeslagen, zonder zich af te vragen of u het programma nodig heeft of vaak gaat gebruiken. Resultaat: veel opgeslagen programma’s worden niet of zelden aangeklikt.

Welke programma’s gebruikt u nog en welke zijn voorbestemd voor de prullenbak? Verwijder van deze laatste groep de programma’s. Let op: sommige programma’s laten ook nog sporen achter in het Windowsregister.

Met het gratis programma Geek Uninstaller krijgt u een overzicht van ongebruikte programma’s die Windows op uw computer heeft gezet. Ook die kunt u verwijderen.

Stap 2: ruim uw schijf op

Achter de schermen van uw computer gebeurt ook nog het een en ander. Veel programma’s gebruiken tijdelijke bestanden die na het opruimen ervan ook nog eens achterblijven op uw computer. Uw harde schijf loopt daardoor vol met deze ongewenste gasten en maken uw computer aanzienlijk trager. In Windows vindt u de optie ‘schijfopruiming’. Dit programma doet wat het zegt en u heeft na het draaien ervan weer voldoende ruimte én snelheid.

Mocht het onverhoopt toch niet lukken om meer ruimte te maken op uw harde schijf dan is het, eveneens gratis, programma CCleaner (voor Windows en Mac) ook een optie. Dit programma analyseert, adviseert en verwijdert ongewenste bestanden.

Stap 3: niet standaard opstarten

Staat uw bureaublad vol met bestanden? Of wilt u dat programma’s automatisch beginnen? Dat kost de computer de nodige tijd om op te starten. Maak hierin een keuze, zodat u minder lang hoeft te wachten.

Tip: laat altijd het antiviruspakket aanstaan. In de taakbalk (rechts onderin op uw scherm) staan de programma’s die automatisch starten. Via de instellingen in Windows (Taakbeheer) kiest u welke programma’s u automatisch laat starten. Schakel alleen programma’s uit die niet direct nodig zijn voor een goede werking van uw computer.