De huizenmarkt is qua prijzen weer aan de beterende hand. Ook de doorstroming komt weer op gang. Toch kampen sommige huizenbezitters nog met een restschuld. Daar is een regeling voor, maar die loopt op zijn eind. Wat betekent dat voor u?
Veel huizenbezitters kijken niet met veel plezier terug op de periode tussen 2008 en 2013. In deze jaren daalde de gemiddelde huizenprijs met maar liefst twintig procent. Ook de huizenverkoop, en daarmee de doorstroming op de huizenmarkt, stagneerde. Voor veel huizenbezitters was het immers onmogelijk om een nieuw huis te kopen. De verkoopprijs die zij voor hun huis konden ontvangen was vaak lager dan de hypotheekschuld. Ofwel, er bleef een restschuld over.
Tot eind 2017
Een van de maatregelen om de crisis op de huizenmarkt te lijf te gaan was de mogelijkheid om bij de verkoop van uw huis de restschuld mee te financieren. Dat kon sinds 2012. De betaalde rente en de gemaakte kosten hiervoor zijn aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. Wilt u hiervan gebruikmaken dan is haast geboden, want deze mogelijkheid stopt op 31 december.
Tot die tijd kunt u bij de verkoop van uw huis uw eventuele restschuld nog steeds meefinancieren. In dat geval heeft u 15 jaar lang aftrek over de rente en de kosten. U moet wel rekening houden met hogere maandlasten. Bovendien moet u aan de actuele inkomensnormen voldoen.
Verkoop én overdracht
Overigens geldt de regeling alleen voor de restschulden die zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017. Het is verstandig om de voorwaarden van de verschillende geldverstrekkers goed te bekijken. Zo moet het huis niet alleen voor 2018 zijn verkocht, ook de overdracht bij de notaris moet nog dit jaar plaatsvinden.
Wilt u meer weten over het kopen van een huis en meefinancieren van een eventuele restschuld? Neem dan contact met ons op.