De hypotheekrente is al jarenlang onderwerp van gesprek. De afgelopen jaren was de hypotheekrente extreem laag. Mede hierdoor ontstond een grote gekte op de woningmarkt. Veel huizenbezitters kozen ervoor om hun hypotheek over te sluiten. Zo betalen zij minder rente en hebben ook minder maandelijkse kosten. 

Omgekeerde rentestructuur

Op dit moment hebben we te maken met een inverse rentestructuur, ook wel een omgekeerde rentestructuur genoemd. Doorgaans wordt de rente op een hypotheek hoger bij een langere rentevastperiode. Op dit moment is het juist andersom. Met een korte rentevastperiode hebt u soms een hogere rente dan bij een lange rentevastperiode. 

Onvoorspelbare ontwikkelingen

Hoe de rentes zich de komende tijd gaan ontwikkelen, is heel lastig te voorspellen. Economische en politieke ontwikkelingen – zoals inflatie en oorlog – kunnen grote gevolgen hebben voor de marktrentes en daarmee ook op de hypotheekrentes. Daarom is het belangrijk om persoonlijk advies in te winnen als u iets aan uw hypotheek wilt veranderen. Zo kunt u een goede overweging maken.

De mogelijkheden op een rij

Wilt u sleutelen aan uw hypotheek, bijvoorbeeld om een verbouwing te bekostigen of om uw maandlasten te verlagen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder hebben we een aantal opties voor u op een rij gezet: 

  • Oversluiten
    Voor mensen die een variabele of een relatief hoge hypotheekrente hebben, kan het nog steeds interessant zijn om over te sluiten. Houd er wel rekening mee dat u boeterente en oversluitkosten moet betalen wanneer u oversluit tijdens de looptijd van uw hypotheek. Ook kan de hypotheekrenteaftrek hierdoor lager uitvallen. 
  • Overstappen naar een andere geldverstrekker
    Bent u aan het einde van de rentevastperiode van uw hypotheek? Dan kunt u kosteloos overstappen naar een andere geldverstrekker als dat financieel interessant is. 
  • Kiezen voor een nieuwe hypotheekvorm
    U kunt eventueel ook kiezen voor een andere hypotheekvorm als dat beter bij uw huidige situatie past. Er zijn verschillende hypotheekvormen, zoals een annuïtaire hypotheek, een (deels) aflossingsvrije hypotheek of een (bank)spaarhypotheek. Alle vormen hebben voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken welke vorm bij uw situatie past. 
Extra aflossen

In sommige gevallen kan het interessant zijn om extra af te lossen op uw hypotheek. In de eerste plaats betekent een lagere hypotheekschuld vaak ook lagere maandlasten. Al is dat niet altijd zo. Dat komt omdat verschillende fiscale voordelen samenhangen met de hypotheek. 

Daarnaast is er nog een reden waarom extra aflossen interessant kan zijn. Dat komt omdat veel huizen de afgelopen jaren in waarde zijn gestegen. Een geldverstrekker geeft een hypotheek een bepaalde risicoklasse mee. Dit is gebaseerd op de waarde van uw huis ten opzichte van de hoogte van uw hypotheek. Als de waarde van uw huis stijgt en u lost eventueel ook nog af op de hypotheek, dan kan het zijn dat uw hypotheek in een lagere risicoklasse valt. Vaak hebt u bij een lagere risicoklasse ook een lagere rente. 

Looptijd verkorten

Wanneer u extra aflost op de hypotheek, leidt dit vaak tot lagere maandelijkse lasten. Er is ook een mogelijkheid om de maandelijkse lasten gelijk te houden en in plaats daarvan de looptijd van de hypotheek te verkorten. Dit heet looptijdverkorting en kan een aantrekkelijke manier van aflossen zijn. 

Persoonlijk advies

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden als het gaat om uw hypotheek. Een hypotheek moet perfect aansluiten op uw persoonlijke situatie. Daarom is het voor iedereen anders. 

Hebt u vragen over uw hypotheek of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag met een persoonlijk advies.