Het is in deze tijd van het jaar een veelbesproken onderwerp: winterbanden. Voor sommige automobilisten zijn deze banden het toppunt van veiligheid, anderen plaatsen vraagtekens bij het nut ervan. Wat moet u weten?

Echt strenge winters komen in Nederland nauwelijks meer voor. Moet ik dan mijn zomerbanden wel wisselen voor een winterse variant? Dat vragen veel automobilisten zich elk jaar weer af. We zetten de feiten op een rij.

Kortere remweg

Met een winterband gaat u in winterse omstandigheden veiliger de weg op. Al bij temperaturen van minder dan zeven graden wordt het rubber van zomerbanden harder of kan zelfs bevriezen. Het rubber van winterbanden is zachter van samenstelling. Daardoor heeft u meer grip op de weg en wordt uw remweg, zo blijkt uit onderzoeken, een stuk korter. Door het diepere profiel van de winterband wordt sneeuw en water bovendien beter afgevoerd. De kans op aquaplaning is daardoor een stuk kleiner.

Daar staat wel iets tegenover: is er sprake van een zachte winter en zijn de temperaturen wat hoger dan slijten uw winterbanden sneller. Ook ligt uw brandstofgebruik dan een stuk hoger. Daarnaast maken winterbanden, volgens gebruikers, meer ‘lawaai’.

Verplicht

In sommige Europese landen, bijvoorbeeld Duitsland, zijn winterbanden zelfs verplicht. Check daarom voordat u op reis gaat of in het land van uw bestemming winterbanden verplicht zijn.

Heeft uw auto geen winterbanden dan kunt u onder meer een boete krijgen of (mede)aansprakelijk zijn bij een ongeluk. U kunt andere weggebruikers namelijk in gevaar brengen omdat u met zomerbanden minder grip heeft op de weg.

Rijgedrag

Met winterbanden gaat u een stuk veiliger de weg op. De banden zijn echter geen vrijbrief om bij winterse omstandigheden het gaspedaal iets verder in te trappen. Wel of geen winterbanden, het is raadzaam om uw rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden.