Koud, regen en wind. Uw huis heeft het zwaar te verduren in de winter. Daarom is het belangrijk om het onderhoud goed bij te houden en alert te zijn op mogelijke lekkages en andere problemen. Zo voorkomt u problemen en kunt u heerlijk genieten van de feestelijke maanden en de gezelligheid.

Verwarming onder de loep

Laat uw cv-ketel jaarlijks inspecteren door een professional. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat uw systeem efficiënt werkt en grote problemen uitblijven.

Buitenkranen uitschakelen

Sluit de watertoevoer naar buitenkranen af en laat de leidingen leeglopen om bevriezing en daarmee mogelijke lekkages te voorkomen.

Schoorsteeninspectie

Voordat u de open haard weer regelmatig gaat gebruiken, is het belangrijk deze te laten inspecteren en reinigen door een expert. Vraag ook altijd om een bewijs van de werkzaamheden. De verzekeraar kan hierom vragen in het geval van brandschade.

Dakinspectie

Haal het vuil, zoals bladeren en mos, uit uw dakgoot. Als het regenwater niet goed wegloopt, kan dat lekkages veroorzaken. Daarnaast kan de dakgoot scheuren als het water bevriest.

Als u toch bezig bent met de dakgoot, controleer dan ook even uw dak op beschadigingen. Door kleine beschadigingen op tijd te repareren, kunt u erger voorkomen.

Wees alert op lekkages

Kijk binnen ook regelmatig of er tekenen van beginnende lekkages zijn. Ziet u ergens schade ontstaan door water, bijvoorbeeld op de plafonds of muren, ga dan meteen op zoek naar de oorzaak. Hier kunt u eventueel professionele hulp bij inschakelen. Door problemen op tijd te verhelpen, kunt u erger voorkomen.

Naast het onderhoud aan uw huis, is het ook belangrijk om een fijne leefomgeving te creëren. In de winter zijn we over het algemeen vaker thuis dan in de zomer. Lekker met familie en vrienden eten of de kaarsjes aan voor een gezellig avondje op de bank. Naast de warmte is energiebesparing nog steeds een belangrijk thema. Ook hiervoor hebben we een aantal handige tips.

Isoleer met zorg

De isolatie van uw huis is de eerste verdedigingslinie tegen koude lucht en hoge energierekeningen. Controleer of uw dak, muren en vloeren goed geïsoleerd zijn. Het verbeteren van de isolatie is vaak een grote klus, maar daarna hebt u jaren plezier van het resultaat.

Naast de grote oppervlakten zoals de muren, kunt u ook kijken naar kleinere kieren die tocht veroorzaken. Zo kunt u tochtstrips gebruiken bij de deuren en kieren bij de ramen dichtkitten. Dat zorgt voor meer warmte en minder energiekosten.

Een slimme thermostaat

Overweeg de aanschaf van een slimme thermostaat. Met dit handige apparaat kunt u de temperatuur in uw huis plannen op basis van uw dagelijkse routines, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

Ventilatie voor frisse lucht

Om de warmte binnen te houden en energie te besparen, wilt u ramen en deuren natuurlijk zo goed mogelijk dicht houden. Toch is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Zo zorgt u voor een goede luchtkwaliteit – dat is beter voor uw gezondheid – en voorkomt u vochtproblemen in huis. Af en toe even een raampje open is dus heel goed voor u en uw huis, zelfs als het koud is buiten.