Rookmelders redden per jaar zeker 400 mensenlevens. Veel mensen hebben in hun huis voor de veiligheid al één of meer rookmelders geplaatst. Het redt niet alleen mensenlevens, het beperkt ook de schade bij een brand. Vanaf 1 juli 2022 moet elk huis voorzien zijn van rookmelders.

Het belang van rookmelders in woningen is bij velen bekend. In de praktijk blijkt echter dat het ophangen van rookmelders vaak op de lange baan wordt geschoven. In nieuwbouwwoningen zijn rookmelders al verplicht.

Vanaf 1 juli 2022 geldt deze verplichting ook voor bestaande woningen. Op elke verdieping moet een rookmelder hangen. Bovendien moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt voorzien zijn van een rookmelder.

Geen reuk, wel gehoor

Uit ervaring blijkt dat bij een brand de meeste slachtoffers ’s nachts vallen door het inademen van rook. Tijdens de slaap werkt uw reuk niet. Daarom zijn rookmelders zo belangrijk. Het systeem in de melder merkt de rook op en zal een alarmsignaal geven. Uw reuk mag dan wel niet werken, uw gehoor werkt nog prima tijdens uw slaap.

Koppelfunctie

Er zijn verschillende rookmelders op de markt. In principe is een rookmelder met batterijen al voldoende. Verzekeraars adviseren echter om geen goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterijen al na een jaar vervangen moeten worden. Rookmelders met een levensduur van tien jaar zijn iets duurder, maar wel beter.

Voor grotere woningen zijn er zelfs speciale rookmelders met een koppelfunctie. Daarbij gaan bij een brand alle melders in huis af. Mensen met een smartphone kunnen ook kiezen voor slimme rookmelders. Bij een brand in huis gaat er een signaal naar de mobiele telefoon.

Op de website rookmelders.nl leest u alles over de rookmelders, tips om brand in uw huis te voorkomen en snel en veilig uw huis te verlaten.

Verzekeren

In een opstalverzekering wordt de herbouwwaarde van de afgebrande koopwoning vergoed. Een inboedelverzekering dekt de schade aan uw interieur en andere spullen. Ook roet- en waterschade zijn verzekerd.

Wilt u een inboedel- of opstalverzekering afsluiten? Of weten of de gevolgen van brand voldoende zijn gedekt in uw huidige verzekering? Neem dan contact met ons op.