Een goede vriend vraagt u via WhatsApp geld te leen. Zijn bankpas is gestolen en hij moet een hotelrekening betalen. U maakt halsoverkop het gevraagde bedrag over. Blijkt het niet om een ‘vriend’, maar om een oplichter te gaan. Weg geld. Voorkom fraude via WhatsApp! Hoe?

Steeds vaker worden mensen het slachtoffer van fraude via WhatsApp. De afgelopen maanden wisten criminelen al enkele honderden keren op slinkse wijze via het populaire berichtenprogramma sommen geld buit te maken. De gemiddelde buit varieerde van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Smoezen

Hoe gaat een WhatsApp-oplichter te werk? De oplichter doet zich vaak voor als een familielid of collega. Op internet achterhaalt hij eerst uw telefoonnummer, bijvoorbeeld op Marktplaats, social media of via uw website. Daarna plukt deze persoon een foto van het web en gebruikt die als zijn eigen profielfoto. Op het eerste oog komt zijn bericht dan zeer vertrouwd over.

Vervolgens trekt de oplichter een vat met smoezen open. Hij doet zich voor als bijvoorbeeld uw neef die op vakantie zijn terugvlucht heeft gemist, met de vraag of u extra geld wilt overmaken voor het omboeken van de vlucht. Of als een collega wiens portemonnee is gerold en zijn restaurantrekening niet kan betalen. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen.

Een oplichter maakt handig gebruik van de druk van het moment, het gemak en de snelheid waarmee u tegenwoordig via uw bankapp geld kunt overmaken. In werkelijkheid spekt u de kas van de oplichter.  

Voorkom fraude

Krijgt u via WhatsApp het verzoek om geld over te maken naar een familielid of vriend,  betaal dan nooit op basis van alleen het appje. Zoek altijd contact met de andere partij via e-mail of telefoon en vraag desnoods om een gesproken bericht. Check vooraf ook het rekeningnummer waarop u het geld moet overmaken. Een doeltreffende methode is ook het stellen van persoonlijke vragen. Voor veel oplichters is dat al een brug te ver en haken af.

Wees altijd op uw hoede, bijvoorbeeld bij updates van programma’s waarbij u uw gegevens moet invoeren. Of zet uw telefoonnummer niet openbaar op sites als Marktplaats en scherm op social media uw profiel en uw vrienden af.  

Tip: Doe bij fraude altijd aangifte bij de politie!