Het beveiligen van onlineaccounts, bijvoorbeeld voor social media en e-mail, is steeds belangrijker geworden. Hackers zijn voortdurend bezig om wachtwoorden te kraken om bij informatie zoals bankgegevens te komen.

Van veel mensen is het wachtwoord makkelijk te achterhalen. Namen van partners of kinderen in combinatie met woonplaatsen of geboortedata komen nog heel vaak voor. Dan maakt u het hackers wel heel makkelijk!

Moeilijker maken

Een moeilijk wachtwoord is al een stuk veiliger. Er zijn websites en apps die automatisch letter- en cijferreeksen generen die u als wachtwoord kunt gebruiken. Daarnaast kunt u ook zelf iets ingewikkelds bedenken wat alleen u kunt weten. Door het gebruik van lange zinnen in uw wachtwoord maakt u het hackers bijvoorbeeld al een stuk moeilijker.

Tweestapsverificatie

Om uw onlineaccounts zo goed mogelijk te beveiligen, kunt u een extra stap aan het inlogproces toevoegen. Met zogenoemde tweestapsverificatie bevestigt u dat u de eigenaar van het account bent. Na het inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord krijgt u een sms, e-mail of melding in een speciale app met een code. Deze code moet u ook invullen voordat u toegang krijgt tot een account.

Instellen

Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van deze veilige methode om in te loggen. Bij diensten zoals sociale media, e-mail en Dropbox is het mogelijk om tweestapsverificatie aan te zetten.

De manier waarop u de tweestapsverificatie moet instellen, verschilt per dienst of app. Op de site van veiliginternetten.nl vindt u alle informatie over veilig inloggen.