Vroeger was het heel normaal om te sparen op een rekening naast uw lopende rekening. Tegenwoordig is dat financieel gezien niet altijd aantrekkelijk. Daarom gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Dat levert vaak meer rendement op.

Fundamentele buffer

Toch is het niet slim om helemaal afscheid te nemen van de spaarrekening. Een spaarrekening blijft essentieel, zelfs als de rente laag is. De spaarrekening fungeert als een vangnet voor onverwachte kosten zoals reparaties aan uw auto of huishoudelijke apparaten. Voordat u alternatieve investeringen overweegt, raden we aan eerst een financiële buffer op te bouwen.

Alternatieven voor traditioneel sparen

Hebt u een buffer en wilt u daarnaast andere mogelijkheden onderzoeken? Dat kan. Er zijn verschillende alternatieven voor traditioneel sparen:

Geld vastzetten voor lange termijn

U kunt overwegen uw spaargeld voor een langere periode vast te zetten bij de bank, bijvoorbeeld voor tien of vijftien jaar. Dit kan leiden tot een hoger rendement. Houd er rekening mee dat u uw geld gedurende deze periode niet kunt opnemen.

Pensioenopbouw met jaarruimte

Het openen van een lijfrente- of bankspaarrekening, waarop u regelmatig stortingen doet, kan een slimme zet zijn. Na uw pensionering ontvangt u  periodiek een uitkering, wat als aanvulling kan dienen op uw AOW-uitkering en eventueel werkgeverspensioen.

Hypotheekaflossingen

Indien u een eigen huis hebt, kan extra aflossen op uw hypotheek een verstandige investering zijn. Dit vermindert uw schuld en daarmee uw maandelijkse lasten. Bij de verkoop van uw huis in de toekomst zal dit waarschijnlijk resulteren in een lager openstaand hypotheekbedrag en daardoor houdt u meer over.

Duurzame investeringen

Investeer in het verbeteren en verduurzamen van uw woning, bijvoorbeeld door isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, kan ook een goede oplossing zijn. Dit kan leiden tot lagere energiekosten, een verbetering van uw energielabel en een mogelijke waardestijging van uw woning. Professioneel advies kan u helpen om de kosten en baten goed in kaart te brengen.

Beleggen

Beleggen in aandelen en obligaties is een steeds populairder alternatief voor traditioneel sparen. Uw vermogen kan groeien, maar er zijn geen garanties. De veiligere optie is om te kiezen voor een beleggingsfonds. Het fonds belegt uw geld in aandelen van verschillende bedrijven. Zo is ook het risico meer verspreid.

Meer avontuurlijke beleggers kunnen kiezen voor opties en turbo’s. Dit zijn beleggingsproducten waarmee u vaak snel winst kunt maken, maar deze kennen ook een hoger risico om kapitaal kwijt te raken.

Het is van groot belang om u goed te laten informeren over de mogelijkheden en risico’s van beleggen voordat u deze stap zet.

Cryptocurrencies

Sommige investeerders overwegen investeringen in cryptocurrencies, zoals bitcoins. Hoewel sommige mensen aanzienlijke winsten hebben geboekt, fluctueren de waarden sterk en kan dit ook tot verliezen leiden. Wees dus voorzichtig.

Raadpleeg een professional

Wat is de beste financiële zet voor u? Dat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en toekomstplannen. Professioneel advies is daarom van onschatbare waarde om ervoor te zorgen dat uw keuzes naadloos aansluiten bij uw financiële behoeften en doelen.

Neem gerust contact met ons op als u vragen hebt. We staan klaar om u te helpen bij het vinden van de beste financiële mogelijkheden voor u.