De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker. Denk aan hoosbuien en langere periodes van droogte. Een groene tuin helpt op meerdere manieren: regenwater wordt beter opgenomen en verdampt, en de temperatuur blijft aangenamer.

Minder wateroverlast

Door tegels te vervangen door gras, bloemen of struiken, kan regenwater makkelijker in de bodem zakken. Zo wordt het riool minder belast en voorkomt u overstromingen. Dat scheelt schade en frustratie.

Koelere tuin

Groen zorgt ook voor verkoeling. Planten en bomen houden de temperatuur lager, zowel buiten als binnen. Extra slim: vang regenwater op in een regenton of ondergrondse opvang. Dat water gebruikt u later om uw tuin te bewateren. Op deze manier bespaart u (schaars) drinkwater.

Subsidie

Een groene tuin is mooi, maar aanleggen kost geld. Gelukkig bieden veel gemeenten een subsidie aan voor het vergroenen van uw tuin of het plaatsen van een groen dak.

Via de Groene Subsidiewijzer vindt u een actueel overzicht van de beschikbare subsidies per gemeente. U vindt hier subsidies voor woningeigenaren, maar er zijn ook opties voor Verenigingen van Eigenaren en huurders.

Samenwerken

Tip: Om in aanmerking te komen voor sommige subsidies, moet u een bepaald aantal vierkante meters oppervlak aanpakken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aanleggen van een groen dak. Haalt u het niet alleen? Dan kunt u kijken naar een samenwerking met de buren.