Het zijn zorgelijke en onzekere tijden. Dat vraagt om uitzonderlijke maatregelen. Door de coronacrisis verliezen mensen hun baan en (een deel van) hun inkomen. Wat als u de hypotheeklasten niet meer kunt betalen? Geldverstrekkers bieden een betaalpauze aan. Wat betekent dat voor u?

Veel mensen hebben, onder meer vanwege de lage hypotheekrente, een eigen huis. Meestal met een rentevastperiode van tien, twintig of zelfs dertig jaar. De maandelijkse hypotheeklasten zijn vaak een van de grootste uitgaven.

Ingrijpende maatregelen

Door de ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verliezen veel mensen hun baan. Of ze komen in een deeltijd WW-situatie terecht. Ook kleine ondernemers, zzp’ers en freelancers zien hun inkomsten verdampen. Huizenbezitters komen in toenemende mate in financiële problemen en kunnen hun maandelijkse hypotheekbedrag niet of nauwelijks betalen.

Veel mensen ervaren hun huidige financiële situatie als zeer stressvol. Vanwege de crisis gaan geldverstrekkers coulanter om met betalingsachterstanden en bieden een zogeheten betaalpauze aan. Dat geeft huizenbezitters meer lucht om aan hun verplichtingen te voldoen.

Wat houdt een betaalpauze in?

De meeste geldverstrekkers bieden een tijdelijke betaalstop van drie maanden aan. In deze drie maanden betaalt u geen rente en aflossing over uw hypotheek. Daardoor loopt u minder risico om in financiële problemen te komen. De bank vraagt geen extra kosten voor deze periode. Er is ook nog een mogelijkheid om uw maandelijkse betaling tijdelijk te verlagen. Geldverstrekkers kunnen aan deze maatregelen wel voorwaarden verbinden.

Terugbetalen

Door de betaalpauze ontstaat wel een betaalachterstand van drie maanden. Deze achterstand moet u wel inhalen. Na de betaalpauze liggen uw maandelijkse lasten iets hoger. Met uw geldverstrekker maakt u daar afspraken over die het beste passen bij uw persoonlijke en financiële situatie.

Komt u in de knel bij het betalen van uw maandelijkse hypotheeklasten, neem dan vroegtijdig contact met ons op.